Ga naar de inhoud

Elke dag een nieuw begin

Wanneer begon je voor het laatst aan iets nieuws? Welke stappen maakte je daarvoor wanneer je tot iets nieuws kwam? Wie heeft je met de vernieuwing geholpen?

Nieuw begin

Op de eerste vraag: “wanneer begon je voor het laatst iets nieuws” zullen veel mensen het niet weten. Of ze komen met kleine er niet toe doende zaken. Een echte nieuwe stap of echt nieuw begin, wanneer heb je dat voor het laatst gedaan? Wanneer heb je besloten om echt te stoppen met roken? Of fitter door het leven te gaan? Zo een stap nemen we als goed voornemen. Echter kunnen we elke dag een goed voornemen inzetten. Het gaat om de manier van denken.

Vaak veronderstellen we dat het gaat om het volhouden en doen. Het gaat eigenlijk meer om hoe je de stap zet. Iets nieuws doen is eigenlijk heel makkelijk. Doe elke dag iets nieuws. Elke dag als je wakker wordt en denkt aan wat je gisteren gedaan hebt bedenk je waar je mee wenst te stoppen, mee door wenst te gaan en wat je wenst te vernieuwen. Wanneer je nieuwe zaken bedenkt neem je kleine stappen met een groot gevolg. Je bedenkt je wat je ervoor dient te doen.

Moment

Toen ik dit stuk schreef was het voor mij een 2e Paasdag. Na twee weken weinig blogs en teksten geschreven te hebben ben ik in de ochtend gestart met het schrijven. Ik had besloten dat ik iets nieuws wilde doen. Een nieuw soort kennis delen. Iets delen waarvan ik weet dat mensen het interessant vinden. Hoe ik dat wist? Nu elke keer als ik iets doe vragen mensen hoe ik het toch allemaal voor elkaar krijg. Vooral ook vinden ze het interessant om te zien dat ik het gewoon doe. Dan kan ik maar één vraag stellen: wat doe jij morgen waar je hart of wens ligt?

Stappen zetten

Wanneer je eerder stappen hebt gemaakt om tot iets nieuws te komen, hoe ben je daartoe gekomen? Veelal zijn stappen door derden of andere situaties ingegeven. Men zet vaak een stap als het moet, in plaats van wanneer men het wenst. Denk aan een boodschap van een arts als het om gezondheid gaat. Of als nieuw startondernemer als je financieel echt niet verder kunt. Wanneer het water je aan de lippen staat. Stappen nemen tot iets nieuws worden in die gevallen ingegeven door een natuurlijke dwang. Het is veel leuker om een stap te nemen als je deze zelf kunt beïnvloeden. Dan is het ook makkelijker als je het per ongeluk later haalt dan gewenst.

Alleen hoe zet je de stappen. Vrij simpel door ze te benoemen en eventueel op te schrijven. Daarbij kun je slechts stappen zetten als je ook daadwerkelijk het gedrag wenst aan te passen. Eigenlijk dien je voor jezelf het klik-systeem te zijn. Je zorgt er zelf voor dat je als je iets anders doet dan voorgenomen dat je er zelf van baalt. Dat is een manier van denken en voelen. Een manier van werken en leven. Het begint bij elke morgen hetgeen te nemen waar je aan wenst te werken. Dat doe je ook en daarvan dien je je eigen cheerleader te zijn. Je dient jezelf ervoor te belonen.

Je eigen cheerleader

Stel dat je al weken een taak hebt liggen die je moet doen. Dan kun je die taak als ‘nieuw’ beschouwen. Zelf zou ik deze taak echter als oud maar noodzakelijk beschouwen. Wanneer je het daarnaast leuk vindt om bijvoorbeeld met de hond een extra rondje te lopen, dan koppel je deze aan elkaar. Met andere woorden. Je zegt tegen je zelf. Ik mag vandaag met de hond overdag een extra rondje lopen als ik de lastige taak af heb. Het lijkt simpel en dat is het ook. Koppel vervelende taken aan nieuwe zaken. Je zult merken dat je na verloop van tijd alleen nog maar leuke nieuwe dingen doet. Zaken die er voor jou toe doen. Zaken die ook bijdragen, want hetgeen je leuk vindt daar ben je ook goed in. Hulp bij vernieuwing Er zijn twee soorten hulp bij vernieuwing. De eerste is de stok achter de deur. Je deelt iets dat je heel graag wenst te doen met andere. Juist de moeilijke taak. Mooie voorbeelden zijn de vrienden groepen die gezamenlijk stoppen met roken. De eerste die begint betaalt een etentje. Eigenlijk is de stok achter de deur dat jij degene bent die gratis van het etentje gaat genieten. Ook met kleinere vernieuwingen kun je om hulp vragen.

Schrijf een boek

 

Stel je wilt heel graag als zelfstandig professional een boek(je) schrijven. Dan zorg je dat je dit met mensen bespreekt die je helpen herinneren. De tweede hulp bij vernieuwing is het gezamenlijk doen. Werk samen aan acties en activiteiten. Hetgeen betekent dat je eigenlijk een groepsdruk zult ervaren. Je plaatst het op de agenda om zodoende te komen tot daadwerkelijke uitvoering. Iets nieuws Hoe kom je tot iets nieuws?

Bucket list

Ken je het principe van je ‘bucket list’. Als we dit vertalen de ‘emmerlijst’ is een overzicht van zaken die wenst te doen in dit leven. Zaken waar je van droomt. Natuurlijk zijn die zaken interessant en kun je die ook inzetten. Wanneer we in dit kader spreken over iets nieuws dan zijn het veel kleinere zaken. Zoals ik wil de komende week drie complimenten uitdelen aan collegae. Kleine zaken die er ogenschijnlijk weinig toe doen, alleen je zult merken als je ze wel doet dat het je veel gaat brengen. Zaken die je meer opleveren dus.

* samen een doel in het leven bepalen? Meer doen om te komen tot interessante keuzes en echt halen van de doelstelling? Kom in gesprek met een (business)coach uit mijn netwerk. Bel me gerust. Een training volgen waarin je eigen mindset bepaald wordt kan ook.