Ga naar de inhoud

Van ruilen komt geen huilen

Mijn  moeder zegt altijd: “van ruilen komt huilen”. Het doet me ook denken aan ‘kinderen die vragen worden overgeslagen’. In de film Pietje Bell zegt de meester dat ook tegen Pietje. Waarop het mannetje zegt: “kinderen die altijd zwijgen, zullen nooit wat krijgen”. Zo is het!

Ruilen

Het principe van ruilen is al oud. Was het ooit de ruilverkaveling of het ruilen van goederen, opgevolgd door geld. Het is idee is steeds weer naar voren gekomen. Juist in een tijd dat je niet over al het geld kunt beschikken. Gezamenlijk gebruik, ruilen van middelen of delen van zaken.

In de commercie kun je het ook juist nu gebruiken. Een fotograaf die foto’s van een barbecue maakt. De kennis en het gezamenlijk delen van klanten in een coöperatie (zoals HetTrainingsbureau.nl). Vaak wordt het gebruikt in deals en dan noemen we het een barter-deal. Het uitruilen van commerciële zaken. Dus in diensten of producten in plaats van geld. Het is dus ook als zelfstandige belangrijk dat je kunt ruilen. Het belangrijkste dat je hebt: tijd en kennis. Ruil dat dan voor andere zaken.

Je basis houding

De basishouding moet wel op hulp geven gericht zijn. Daarvoor mag je dus ook wel om hulp vragen (#durftevragen). Alleen zorg er altijd voor dat je meer geeft dan vraagt. Dan bouw je een netwerk van mensen die je iets gunnen. Dan heb je ook iets te ruilen, hetgeen je geeft. Voordat je kunt geven dien je de vraag te stellen waar je iemand mee kunt helpen. Oprechte interesse (OOOH Principe – the art of making friends).

Met andere woorden Pietje had gelijk. Altijd zwijgen betekent nooit wat krijgen. Vraag dus waar je iemand mee kunt helpen.