Boek: Programma Canvas

Weer een mooie vorm van visualisatie, inhoud en inspiratie. Het boek programma canvas geeft een beeld hoe een programma op te zetten. Bij opzetten blijft het niet, het zorgt er ook voor dat je programma’s kunt volgen en evalueren.

Inhoud

De inhoud is gebaseerd op twee grote voorbeelden. Allereerst het Business Model Canvas, gemaakt door meer dan 400 consultants. Goede bouwblokken om tot een overzicht in een geheel van één A3 te krijgen. Daarnaast gebruikt het ook de theorie van de Golden Circle van Simon Sinek. Van waarom, naar hoe en naar wat.

Het mooie is dat in dit boek het waarom wordt vertaald naar het waartoe. Klinkt erg positief en inspireert tot naar voren denken. Waarbij inderdaad waarom meer gericht is op de verklaring van zaken.

Programma Canvas

Alleen waar gebruik je het programma canvas nu echt voor? Laat ik het koppelen aan mijn persoonlijke omgeving. Voor mij zijn het drie zaken waar ik het inzet:

  • Verbetertrajecten in organisaties
  • Opzetten van programma’s in ICT
  • Uitwerkingen van vernieuwingen

De manier van waaruit je het canvas begint bepaald op welke wijze je naar de materie kunt kijken. Een creatieve en inspirerende manier om op meerdere manieren gebruik te maken van één model.

Wanneer ik het gebruik voor verbetertrajecten komt het dicht bij het “lean principe”, met het principe van continu verbeteren. Het overzicht dat het programma canvas verzorgt geeft richting aan de verbeterslagen. De goede toevoeging is dat het ook de belanghebbende duidelijk in kaart brengt.

Om ICT programma’s op te zetten, dienen we eerst te achterhalen waartoe het dient programma dient te leiden. Vaak begint men bij de I/O in plaats van na te denken over wat het eindproduct voor de belanghebbende dient te doen. Het canvas helpt hier zeer sterk mee.

Tot slot in de uitwerking van vernieuwingen leidt het van idee tot daadwerkelijk plan. Immer met het einddoel in gedachten.

Gerelateerde berichten