In een maand een team

Werkelijk ik dacht dat het onmogelijk was. Een team creëren dat loyaal is en daarnaast ook echt wil leren en dat binnen een maand. Toch is het gelukt. Geluk gehad, hard gewerkt of slimmere mensen dan ikzelf? Allemaal waar. Ook denk ik dat er een aantal zaken hard nodig waren.

Rol van leidinggevende

Als ik terugkijk is reflectie op mijn eigen rol het makkelijkste, immers ik was erbij en zelf heb ik zaken ingezet. De rol van een leidinggevende is cruciaal. Laat ik wel stellen, ik ben alles behalve het goede voorbeeld, wel zijn er drie zaken die ik altijd meeneem:

  • Een duidelijk kader en heldere structuur;
  • Openheid over wat goed is en wat kan verbeteren;
  • Staan voor het team;

Een duidelijk kader en helder structuur zijn nodig om mensen te laten weten waar ze aan toe zijn. De structuur wordt met het team samen gemaakt. Daar houden we elkaar aan.

Elke dag hebben we daarbij een stand-up gedaan en dat doen we nog steeds! Hierin worden taken besproken, obstakels benoemd en belemmering weggenomen. Daarin is ook aandacht voor de zaken die beter kunnen en waar de prioriteit ligt.

Tot slot is het staan voor het team belangrijk. Wanneer iemand het nodig vindt iets over het team te zeggen, dan kan dat alleen via mij. In veel organisaties zie ik dat er directe lijntjes lopen en dat mensen daardoor juist ontevreden zijn. Met andere woorden als er een compliment is vertel het de mensen, is er klacht vertel het mij.

Team in een maand

Eigenlijk is het pas het begin. Want het echte werk gaat nu beginnen. Van de basis, naar verbeteren, naar innoveren. Hierbij gebruik ik het bijgaande model. Omdat het valide is? Nee, omdat ik merk dat het werkt.

Teamlevels

Een team in een maand, het kan dus. Meer over teams? Lees ook Team geboren of gemaakt

Gerelateerde berichten