Mentale kracht, vakantie reflectie

Tijdens mijn vakantie in Thailand bleken we via AirBnB de villa van Lars-Eric Unestahl gehuurd te hebben. In zijn boekkast kwam ik een klein en toch aardige samenvatting tegen omtrent positieve mindset en mentale kracht. De man heeft veel publicaties, veelal Zweedse, op zijn naam. Hij beschrijft de mentale kracht als:

  • Een goed zelfbeeld, hetgeen vertrouwen opbouwt in zijn of haar eigen persoonlijke vermogens;
  • Een zeer goed vermogen om te kunnen concentreren;
  • Emotionele stabiliteit;
  • In het algemeen een positieve houding.

Bouwen aan mentale kracht

We zijn wat we denken. Als we denken dat we ergens niet goed in zijn, dan zal dit zeker ook zo zijn. Het zijn onze eigen limiting believes, zo stelt ook Unestahl. Lees hiervoor ook: Gewoontes aanpassen. Het gaat over je persoonlijke beeld: wat we denken zijn we EN waar we in geloven dat doen we.

Een mooi voorbeeld is de roofvis die in een aquarium gescheiden wordt van zijn drie prooien door een glasplaat. De roofvis zet de aanval meerdere keren in en stoot zijn neus. Net zolang dat hij stopt met aanvallen. Uiteindelijk wordt de plaat er tussen vandaan gehaald. Echter de roofvis behoudt het gedrag en laat de prooivissen met rust.

Hoe kun je ervoor zorgen dat je dit beeld weer aanpast? Dat je daadwerkelijk je aan de omgeving aanpast?

Vakantie reflectie

Ik leer hieruit dat het met de eerste en laatste twee wel goed gaat. De mate van concentratie is de laatste periode wat minder. En juist dat komt door even afstand nemen, rust pakken en daadwerkelijk reflecteren. Hier neem ik nu dus met deze blog de tijd voor.

Het belangrijkste daarbij is dat er echt rust is. Je staat stil. Mooi ook dat we daar met ons gezin de laatste twee dagen voor gekozen hebben. Dat doet heel goed. Ja, en de prikkels om ons heen waren echt wel leuk en uitdagend. Soms is minder alleen meer.

Gerelateerde berichten