Meteen naar de inhoud

Als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg.

De afgelopen dagen weer eens mogen ervaren wat het betekent als ondernemende mensen gevraagd wordt na te denken over de resultaten. We kijken namelijk allemaal op tegen Apple. Hoe kreeg die Steve Jobs het toch voor elkaar? Mijn idee is dat anders denken, geen genoegen nemen met hetgeen aangeboden wordt en je afzetten tegen de gevestigde orde. Weg kijken in plaats van de aanval kiezen is zo makkelijk. Je verschuilen achter een feit dat je niet weet hoe het moet of dat het al drie keer is gedaan zo makkelijk. Welke mensen hebben de verschillen in de wereld ook alweer gemaakt? Inderdaad degene die door bleven gaan. Als je het niet doet dan is dat wat je deed en dus hetgeen wat je kreeg.

Als je doet wat je altijd deed

Een mooi voorbeeld zijn de processen van IT. Dat werkt toch niet en hebben we al drie keer verteld zijn er mooie voorbeelden van. Nu vandaag de dag ben je zo sterk in je eigen ontwikkeling als bedrijf als je eigen ICT. En vaak werkt dat niet. Mijns inziens door drie oorzaken slagen de projecten niet:

  • We denken sneller dan we IT kunnen realiseren
  • We kunnen de wens niet goed vertalen (naar 1-en en 0-en)
  • We testen systemen en begeleiden de ontwikkelaars te weinig

In de afkorting ICT zit niet voor niets de C van communicatie. Een noodzakelijk kwaad. Leren communiceren is belangrijk in deze. Met andere woorden niet krijgen wat je wenst heeft waarschijnlijk te maken met de vaardigheid van communicatie. Kortom een nieuwe aanpak is nodig. Zoals Anthony Robbins zegt: “If the strategy doesn’t work, change the approach”. Opmerkelijk dan om te zien dat de jonge Y generatie daar dan niet klaar voor is. We weten wat we niet willen, maar nu wat wel.

Ook op het gebied van begeleiding en pro-activiteit kom je het tegen. De verkoper die ik vroeg naar de tijdigheid van verlengingen bij aflopende overeenkomsten gaf me als antwoord dat hij in het verleden eerder een lijstje kreeg. En deze nu niet gehad had, dus dacht dat het wel goed kwam. Inderdaad het komt wel goed, echter niet vanzelf. Pro-activiteit is daarin natuurlijk een noodzaak. Vraag er dan naar zou ik zeggen.

Ook was ik afgelopen week bij een JCI afdeling die al jaren op dezelfde manier selecteert en dat gaat echt goed. Heeft men iets meer leden nodig dan gaat men ervoor. Geld voor projecten komt wel bij elkaar. En toch gingen de projecten de laatste twee jaar niet zo goed. Wat deden ze anders of juist niet? Wat voor soort mensen krijgen ze als ze de procedure altijd hetzelfde houden? Leuk om te zien dat er een lid mee gegaan was naar een internationaal congres. De eerste ooit. Nu de verhalen, storytelling, maakt het onbekende bekend en het onbeminde bemind. Ik verwacht veel van de mensen die daar waren. De leden, die komen wel naar de leuke evenementen, met één reden, kijken wat er anders is.

Als zou je het niet voor een ander doen, doe het dan voor jezelf zou ik zeggen. Doe eens iets anders om een ander resultaat te krijgen.