Ga naar de inhoud

Cheetah generatie haalt Z generatie in.

De Cheetah generatie haalt de Z-generatie heel snel in. Allereerst wat is de Cheetah generatie? Elk land dan wel regio duidt haar generaties met namen of kenmerken. Zo wordt in Afrika de Cheetah generatie geduid als ondernemend, jong en wars van de politiek. De vastberadenheid om tegen haar voorgangers uit de Hippo (Nijlpaard) generatie in te gaan. De Hippo generatie verwijt alles aan het westen maar eet haar eigen omgeving op met grote happen. De Cheetah generatie daarentegen wil vechten, zonder wapens, met intellect voor een beter en mooier geheel. Een gelijk geheel. Een kans die ze pakken door zelf aan de slag te gaan en de verantwoordelijkheid te nemen.

Vanuit Afrika komt een geduchte groep mensen aan die onze Z-generatie zal beconcuncureren en wel met snelheid en vastberadenheid. George Ayittey, een econoom uit Afrika, spreekt en schrijft erover. Een heel uitgebreide speech vind je onderaan dit artikel. Een snelle introductie in het begrip hieronder.

[tube]http://www.youtube.com/watch?v=m59po7GlMwc&hd=1[/tube]

Wat is dan de reden dat ze de Z-generatie in gaan halen? Heel simpel, onze Z-generatie is niet gewend te vechten voor een beter geheel. In de jaren voor ons is het alleen maar beter gegaan in het westen. Een gemeenschappelijk vijand zoals armoede of epidemieën heeft de Z-generatie niet meegemaakt. Die zit dichterbij de Hippo generatie dan ze denken. Ze doen wel snel, met de nadruk op doen. Alleen zijn het niet van binnenuit. Overigens zien we dat niet alleen in Afrika gebeuren maar ook al veel meer in India en China. Daar werken mensen om een 10 te halen. Waar wij, vooral Nederlanders, in de 6-jes cultuur blijven hangen. Denk zelf eens na wat je er meer uit kunt halen. Wat is de reden dat het geen 10 is, in plaats van ik heb toch een 6,5 gehaald, dus met de hakken over de sloot. Wel dienen we dan volledig anders te gaan denken. Ook ons school systeem moet op de kop. Ondernemerschap en gewoon doen en daardoor leren moet de boventoon voeren. Gelukkig lopen we een klein beetje voor in Europa. Echter als we naar de concurrentie positie kijken is de wereld klein. Waar blijft het met onze VOC mentaliteit? Is het export product op haar retour? Of kunnen we het tij nog keren?

Meer over de Cheetah Generatie in de lange versie tijdens de TED Talk van George Ayittey.

[tube]http://www.youtube.com/watch?v=ZnepHUYFqgg[/tube]