Ga naar de inhoud
Samen werken

Coöperatief ook samen werken?

Is coöperatief ook samen werken? Betekent het dat wanneer je een gezamenlijke vereniging opricht ook dat er synergy ontstaat? Is het gevoel van verbondenheid dan hetgeen naar gezocht wordt?

Coöperatieve vereniging

Samen werken
Samen werken is ook buiten de lijnen je rol pakken.

Eigenlijk noem ik het vaker de voetbalvereniging zonder voetbal. Een coöperatieve vereniging die professionals in een vak samen brengt. Wanneer de bardienst gedraaid dient te worden dan is iedereen druk. Wanneer de lijnen getrokken dienen te worden is het te vroeg. Wanneer er nieuwe leden gerekruteerd dienen te worden dan is iedereen aan het voetballen. We zijn lid van de vereniging, we vinden er iets van wanneer het eerste elftal het kampioenschap mis loopt, echter wat wordt er door de leden zelf ondernomen?

Kort en goed: wanneer de wedstrijd gespeeld wordt is iedereen erbij, wanneer de secundaire zaken gedaan dienen te worden is iedereen thuis (en geeft niet thuis).

Samen werken

Ik geloof er in dat wanneer je samen zaken oppakt je van elkaar leert. Betekent dat je wel samen dient te werken. Samenwerken is meer het gevoel zij lijkt het. Samen werken is het doen. Echter dan dien je dus de juiste projecten uit te zoeken waar mensen wel op aanslaan. De projecten die eruit zien als de voetbalwedstrijd.

Leiderschap

Wat dien je dan te doen met je leiderschap in deze? Eigenlijk heel simpel zoals in elke vereniging. Een derde doet voor twee derde. In je leiderschap van verenigingen dien je dus meer te focussen op:

  • De wedstrijd spelen en de leden daartoe uitdagen;
  • De toon en randvoorwaarden organiseren;
  • De juiste (financiële) balans tussen ambitie en realiteit voor ogen hebben;

De wedstrijd dien je aan te gaan door de ‘core’ business uit te rollen. Met andere woorden zorgen dat je met klant en voor klanten zaken doet. Daar worden leden blij van, daar zijn ze voor gekomen en daar zeggen ze geen ‘nee’ tegen.

Daarnaast dien je de omstandigheden waarbinnen gewerkt wordt optimaal te hebben. Vanuit de metafoor, het clubhuis voor elkaar krijgen. Daarbij hoort de toon. De kernwaarden van de organisatie.

Tot sluit de juiste balans verkrijgen tussen ambitie en realiteit. De groep wil champions league spelen, echter heeft een budget voor een B-klasse. Dan dien je de realiteit voor ogen te hebben en te houden.

Meer weten over organiseren en leiden van een coöperatieve vereniging? Neem gerust contact op.