Ga naar de inhoud

Doorgaan bij groeipijn

Wanneer je ontwikkelt en groei doormaakt doet het vaak pijn. Net als bij sporten, je krijgt spierpijn als je in de stretch zone komt. In persoonlijke ontwikkeling is dat hetzelfde. Je ervaart eerst weerstand en achteraf de leerpijn. Er is dan maar een mogelijkheid: doorgaan!

Doorgaan bij groeipijn

Ook organisaties kunnen groeipijn ervaren. Met name als ze te snel groeien. Zorg voor de juiste omstandigheden en laat mensen soms even rekken. Stil staan is dan ook goed. Even de groeipijn de tijd IMG_0027geven om naar groei te laten komen.

Er zijn drie stappen bij groei en groeipijn in mijn ogen:

  • Identificeer de pijn: groeipijn of groeischeuren;
  • Neem rust en afstand;
  • Herhaal wat goed ging en ervaar wederom de groeipijn;

Groeipijn mag niet leiden tot groeischeuren. Als je in de stretch zone zit ontstaat de groeipijn. Zit je in de panic zone dan loop je de kans zware schade op te lopen. De reden dat sporters ook opwarmen. Een belangrijk onderdeel van de voorbereiding bij groei. De organisatie warm maken voor de groei en de stress die komt en stretch die gevraagd wordt.

De rust en de afstand is nodig om enerzijds te herstellen. De boog kan inderdaad niet altijd gespannen staan. Daarnaast om te zien of het groeiprogramma nog de goede kant op gaat. Hersteltijd zorgt ervoor dat zaken beklijven.

Door in de vorige stap overzicht te krijgen vanaf de afstand ga je zien wat goed werkt. Herhaal dat en je groei blijft doorgaan. Natuurlijk doet die stap ook weer even pijn.