Ga naar de inhoud

Een schip van koers moet geen gas bij blijven geven

Annemarie van Gaal blijft een topper. Ook tijdens het Ondernemers Congres in Amsterdam sprak ze heldere taal. Naast menselijk, ze geeft zelf aan toch echt van de interactie te zijn, is ze ook ontzettend gericht op het “waarom wel”. Zorgen dat zaken werkbaar zijn en worden. Ze vindt mensen (het voorbeeld van een 14 jarig jongetje dat aanbelt bij haar met een idee) de grootste uitdaging.

Vergelijkbaar met hetgeen, en dat viel me erg op, is hoe ze naar verantwoordelijkheid kijkt. Drie onderwerpen hierin wil ik ook graag onderschrijven:

  • leg verantwoordelijkheid laag in de organisatie
  • geef geen gas bij bij een organisatie die uit koers is: verander de koers
  • werk niet harder zelf, maar slimmer samen
Om te beginnen bij de eerste. Het leggen van de beslissingen laag in de organisatie is het allerbelangrijkste waardoor je doel dichtbij haalt. Daar gebeurt het. Of het nu om de vernieuwing, verbetering of verdieping gaat. De mens op de vloer, de jonge die de kranten loopt of het kamermeisjes dat het werk verricht. Geeft vertrouwen dat de verantwoordelijkheid genomen wordt en je krijgt er veerkracht en voortgang voor terug. Durf is er wel voor nodig! Echter het betaald zich meer dan terug. Delegatie zorgt voor besluiten.
Ten tweede stelt ook Annemarie van Gaal dat ondernemers geneigd zijn gas bij te geven als het niet goed gaat. De vraag is dan of je niet gas bijgeeft in de verkeerde richting? Nee het antwoord is “gas terug en de koers wijzigen”. Niet meer van hetzelfde doen, juist het anders doen. Zelf kom ik ook vaak tegen dat ondernemers in een periode dat het slecht gaat kijken naar harder werken en sneller score. Score je wel de juiste zaken? En kun je niet minder hard werken en slimmer zaken doen? Tijd dus om je koers (opnieuw) te bepalen. Drie tips die ik ook onderschrijf zijn als eerst het gebruik van klankborden. Onder andere raden van inspiratie, niet de raad van commissarissen, maar bijvoorbeeld de jonge mensen in je organisatie. Daarnaast definieer (zonodig opnieuw) waar je echt goed in bent. Wat is je specialisme? Waarom doe je wat je doet, hoe doet je dat en wat is wat je doet (zie intentie versus vorm met de Golden Circle). Weet waar je goed in bent door het ook zo te doen. Kies om ergens de beste in te zijn.

Tot slot werk niet harder zelf. Ondernemers ook in de groei, zijn geneigd zelf alles te doen. Daar groeit je organisatie niet meer. Immers dan kom je aan de natuurlijke wetten van beperking. Je hebt maar beperkt tijd en energie. Dus doe het slimmer samen. Dan moet je wel durven delegeren en overdragen. Alleen als je dat doet groeit je organisatie.

Kortom de lessen van Annemarie van Gaal zijn (toe)passend. Ook zeer leesbaar zijn de columns in het FD van haar. Een mooie is parasieten.