Ga naar de inhoud

Extraverte leider is beter

Een extraverte leider is beter. Het klopt zeker. Zo klopt het ook dat een introverte leider beter is. Het is gaat er namelijk om in welke fase of welke samenstelling je team acteert.

Teamfase

Elk team kent fases waarin gewerkt wordt. Per fase kun je bepalen welk leiderschap er nodig is. In een idee fase heb je een visionair nodig (vaak extravert en mensgericht). De fase erna wanneer het idee gebracht dient te worden naar een structuur en resultaat heb je de aanvoerder, pionier of avonturier nodig (vaak extravert en taakgericht).

Welke fases komen erna? Eigenlijk ga je dan naar de lopende machine. Allereerst de fase waarin de kwaliteit optimaal gemaakt wordt. Processen ingericht en verder doorgepakt op de inhoud. Hier hebben we de tactische leider voor nodig (vaak introvert en taakgericht). De vierde fase is de fase waarin iedereen in de flow zit en weet wat hij of zij dient te doen. Een leider met menselijkheid en dienstverlenende houding is dan nodig (vaak introvert en mensgericht).

Teamsamenstelling

Hoe kom je te weten wat je bent en hoe met name hoe de team wereld van verschilsamenstelling is? Hoe koppel je dit aan fases en groei van een onderneming of project? Door een goede analyse te maken door middel van modellen met gedragsstijlen. Het model biedt een middel om te komen tot meer inzicht. De dialoog erna zorgt voor de benodigde keuzes. Een mooi voorbeeld is MapsTell en TeamMapping hierin.

Ook interessant om te lezen is: zijn introverte nu betere leiders of teamleden. Bron: MT.nl.