Ga naar de inhoud

Golf als je nieuwe been zien….

Onvergetelijke ervaringen zijn er niet veel in je leven. Vandaag, maandag 2 juli 2012, was er zo één. Vorig jaar was ik reeds met Martijn Jungst te gast. Deze keer mocht ik mee lopen met de beste gehandicapte golfer van de wereld. Een man met een verhaal. Want als je je been kwijt raakt door een motor ongeluk en je bent een hele goede honkbal speler dan veranderd er iets.

Na onze ronde, waar hij gemiddeld par of bogey (1 boven de baan) speelde spraken we met elkaar. Zijn nieuwe been is golf, zonder zijn ongeluk had hij nooit de golf sport beoefend. Hij ziet golf als vervanging. Wat een verhaal. Maar vooral hoe klein kun je zijn als je zelf nog niet eens in de buurt komt. Ik ben heel klein als ik zie dat jij op één been beter slaat dan ik op twee. Hoe je jezelf niet in balans kunt houden en een mens als Manuel met één been wel.

Met andere woorden een massive change zorgt voor een grote verandering in aanpak. Wat kun je daar van leren? Ik heb er van geleerd dat je zelf bepaalt wat je doet, maar een handicap niet nodig is om je zinnen te zetten op dingen die je echt wilt. Overigens wel mooi om te zien dat gehandicapte en niet gehandicapte bij golf gelijk zijn. De playing handicap bepaalt wie en wat je bent. Ik toen voelde me helemaal een kleintje ten opzichte van een grootheid als deze. Ongelijkheid leert hoe gelijkheid werkt.

Waarschijnlijk wint Manuel de Los Santos in zijn categorie het Dutch Disabled Open in Purmerend deze dagen. Maar ik denk dat ikzelf meer gewonnen heb door 18 holes met hem te spelen. Een man die 18 holes op kreuken loopt en weigert in de buggy te gaan zitten. Hij wil trainen, beter worden, nog strakker spelen en de beste van de wereld zijn. Voor alle jonge mensen en vooral ook degene die zelf denken dat ze het niet bepalen. Je bepaalt het dus wel.

Kijk maar naar het volgende filmpje. Ik ben er stil van, wat zoek jij waarin je je goed voelt en dus je vrijheid en vreugde zoekt?

[tube]http://www.youtube.com/watch?v=aw-nt0eTb2w[/tube]