Ga naar de inhoud

Kwaliteit als kracht en valkuil

Wat je als kwaliteit bezet kun je zowel als kracht gebruiken en tot je valkuil laten zijn. Kwaliteit als kracht en valkuil. Neem een leiderschapcharismatisch man, hij heeft een visie, loopt daar mee te koop en tienduizenden mensen volgen zijn gedachtengoed. Een gedachtengoed waardoor een land in crisis er economisch beter voor komt te staan. Hij creëert een social verzekeringsstelsel, wegen en werk voor veel landgenoten. Mooi toch!? Helaas staat deze persoon bekend als de veroorzaker van de tweede wereldoorlog, inderdaad A. Hitler.

Wanneer hij zijn leiderschapskwaliteiten en visionaire ideeen tot uitwerking had gemaakt en daar gestopt was had het waarschijnlijk een vernieuwer en verbeteraar geweest. Nu is hij het grootste negatieve beeld van verkeerde leiders.

Leider sta op

Aan menig leider zit een (zeer) scherp randje. Vaak over het randje. Alleen ze zijn nodig. Steve Jobs wordt gezien als een visionair, leider, ook als slechtste manager. Nou en…..hij is een boegbeeld voor vele als het gaat om het leiden, innoveren, vallen en opstaan. Een inspiratiebron, die heel heftig geleefd heeft. Alles eruit gehaald heeft.

Wanneer je als leider de goede dingen doet dan krijg je weerstand van de directe mensen om je heen. Paul J. van Loon noemt dat de leemlaag van managers. Echter ziet ook dat de laag eronder of er omheen de visie gaat volgen. Het ontmanagen is daarbij hard aan de orde. We hebben geen manager nodig, wel leiders. Leiders mogen fouten maken, managers niet. Er dient zich een heel andere laag aan, informeel en met grote groepen volgers.

Daarbij is de kwaliteit, namelijk visie, richting en leiderschap tonen, direct ook de valkuil. Kwaliteit als kracht en valkuil dus. Immers het is scherp, ruw en echt. Daar zullen mensen aan moeten wennen. Hoe het in bedrijven met leiderschap is gesteld? Kijk naar het organogram en naar het aantal management overleggen en je hebt de eerst indicatie.

Zelf zou ik graag nog een groot bedrijf een keer helemaal vastpakken. Starten met een team waar we de groep de leider zelf laten bepalen. Daarmee een aantal stappen zetten. De organisatie volgt dan vanzelf. Wie wil deze uitdaging aangaan? Waar wordt je in leiderschap blij van of wat loopt er nu niet lekker?