Ga naar de inhoud
leiderschap in vrijwilligersorganisaties

Leiderschap in vrijwilligersorganisaties

Wat is er anders in leiderschap in vrijwilligersorganisaties en het bedrijfsleven? Welk gedrag wordt het gevraagd? Wat mag je laten en wat dien je te doen? Als actief lid en voormalig bestuurslid binnen JCI (Junior Chamber International) Nederland heb ik de laatste jaren dit thema meer malen voorbij zien komen. In de diverse academies en in diverse trainingen kwam dit naar voren. Laatstelijk hebben we vanuit JCI dit ook bij het Rode Kruis mogen ervaren. Ook met een regio van Rotary zijn we over dit thema in gesprek. Alleen wat is er nu echt anders?

Leiderschap in vrijwilligersorganisaties

Het grote verschil is de mensen waar je mee mag werken. Het soort organisatie zegt het al: vrijwilligers. Vaak zeer betrokken, waardoor er een hoge mate van invloed gewenst is en daardoor belangrijk om rekening mee te houden. Want een vrijwilliger die geen klik heeft met de leiders kun je snel verliezen.

Natuurlijk is leiderschap in een dergelijke organisatie ook een duidelijke stip op de horizon tonen, de toon zetten en de mensen kiezen. Anders is alleen dat je het dient te doen met de mensen die je hebt. Hetgeen betekent dat je vaak met mensen werkt die mogelijk niet geheel passend zijn bij een taak of doelstelling. Alleen je zult het er mee moeten doen. Of kiezen om andere mensen te betrekken. Daar gaat vaak een lange weg aan vooraf.

Inspireren om te motiveren

Het belangrijkste middel als leider in een dergelijke organisatie is het vermogen tot inspireren. Ieder op de eigen manier, vanuit persoonlijk talent, gedragsvoorkeur of juist vanuit wensen die ze hebben. Inspiratie brengen is dan ook het grote verschil. In andere organisaties mag je soms nog gewoon de doelen stellen. In een vrijwilligersorganisatie dien je alle betrokkenen echt oprecht van inspiratie te voorzien.

Het verschil tussen inspiratie en motivatie ligt daarin dat je echt op zoek gaat naar de intrinsieke motivatie van de vrijwilliger. Wat is de reden dat deze tijd en moeite in de organisatie steekt? Waarom wil deze energie geven? Wat is het belang? Alleen als je dit weet dat kun je de mensen iets geven + een klein beetje meer, dat ze verwachten.

Zelf moeite met deze zaken? Graag kom ik met leiders van deze organisaties in contact. Ook kan ik de training Leiderschap in Vrijwilligersorganisaties die HetTrainingsbureau.nl aanbiedt aanbevelen. Een training waar in een avond meer inzicht en visie verkregen kan worden. HetTrainingsbureau is daarin zelf een coöperatieve vereniging dus weet zelf heel goed waar je tegenaan kunt lopen.