Ga naar de inhoud

Manager verspilt, ondernemer bouwt

“Grote bedrijven laten het afweten. Het dient van onderaf te komen”, zo stelt Professor Van Duijn. Het schrijft o.a. in zijn boek Uit Balans en in diverse interviews over het uit balans zijn van de economie.

Manager verspilt, ondernemer bouwt

Interessant is wat hij stelt over manager van grote bedrijven. Bij fusies verlaagt de waarde met 2/3e van het bedrijf, banen verminderen en het kapitaal van andere verdampt. Hij stelt daarin dat als bedrijven waar de ondernemer aan het roer zit dit zouden doen ze het eigen kapitaal laten verdampen. Ondernemers doen dat natuurlijk niet.

Managers verspillen daarin, je ziet dat ze er vaak alleen zelf beter van worden. Op dit moment zie je meer en meer fusies. Eigenlijk betekent dat de groei voor de manager, niet voor de werknemer of de aandeelhouder. Hoe mooi het ook lijkt. Je ziet dat er dus de komende tijd veel banen gaan vervallen. Toch gaat de werkgelegenheid omhoog. De werkloosheid daalt of is afgelopen maand stabiel. Managers hoeven alleen maar op winkels te passen met geld van andere.

Waarde toevoegen

Ondernemers daar moet Nederland het van hebben. De onderstroom komt uit deze ondernemers laag stelt Prof. Van Duijn. Zij voegen waarde toe. Zijn zorgvuldig daar ze met het eigen geld werken en niet met geld van anderen.

Wat is dan de reden dat die ondernemers niet serieus genomen worden? Waarom besteed de overheid niet verplicht 50% bij kleine ondernemingen. Geen extra budgetten of subsidies nodig, gewoon ander beleid. Geen tender trajecten, wel ondersteuning van het MKB.

We zijn zelfs de ZZP-er onderuit aan het halen. De bonden inclusief de verantwoordelijke minister maken er een potje van. Op de radio stelde laatst dat we in 2020 vast een parlementaire enquete naar het beleid omtrent ZZP-ers krijgen.

De kans op ondernemerschap zijn we aan het verkleinen. Stop daar mee zou ik zeggen, laat mensen uitgroeien tot bedrijven die de economie aan wakkeren. Een mooi voorbeeld is de 400 euro baan in Duitsland, daarmee kun je mensen goedkoop een klusje laten doen. Goed om de ZZP-er af en toe iemand in te laten huren. Goed om een mensen iets extra’s te laten verdienen, hetgeen ze dan weer in de economie kunnen stoppen.

Tijd voor ondernemerschap zullen we maar zeggen. Wie doet er mee? Wie laten we als ondernemers horen dat we degene zijn die het doen?