Ga naar de inhoud

Me + You = We

In de WeConomy win je alleen samen! Zoals ook tijdens de ontwikkelspeelplaats van 14 maart als thema besproken. Alleen wat maakt de we? Inderdaad me + you. En daarmee ook de basis leggende voor het samenspel.

Eigenlijk betekent dat je terug gaat naar twee zaken. Je persoonlijke kernwaarden en basishouding. En ten tweede de vraag wat de ander echt bezig houdt. Alleen wanneer die op elkaar afgestemd worden krijg je een synergie waar beide beter van worden.

Kernwaarden (ME) 

Om met de eerste te beginnen je eigen kernwaarden? Wat zijn die? Op welke wijze heb je dit voor jezelf vastgelegd? Beter nog hoe leef je ernaar? Want vastleggen is de eerste stap. Er naar leven de laatste. Gelukkig veranderend dit nog heel vaak in het leven. Waardoor je continu dient te zoeken naar de mogelijkheden die er te bieden zijn. Juist hetgeen wat er tussen ligt in interessant om mee bezig te zijn.
Heb je je eigen levensstatuut? Heb je er wel eens over nagedacht wat jouw waarden zijn? Voor mij zijn die duidelijk namelijk Eerlijk, Vertrouwen, Er Toe Doen en Vrijheid. Als het hier niet aan voldoet doe ik het niet. Er ook naar acteren en ze dagelijks gebruiken zorgt ervoor dat wat ik zeg ook is wat een ander ziet. Daar ben ik van overtuigd.

Hiermee zorg je ook dat jouw I(k)mago een CoMago gemaakt wordt. Een simpele werkwijze hierbij is:

  1. Maak je eigen kernwaarden – stel je eigen statuut op waar je aan wenst te voldoen
  2. Agendeer een spiegel – laat andere vertellen wat zij denken dat je kernwaarden zijn en waardoor dat komt
  3. Gedrag aanpassing doorvoeren – pas je gedrag aan, immers wat men ziet is niet altijd wat je denkt te zijn.
  4. Oprecht vertrouwen geven – geef vertrouwen en leef ernaar.

Dan wordt jouw IMAGO jouw AMIGO.

Oprechte interesse (YOU)

Echt bezig zijn met de ander. Wat de ander interesseert dat is bezig zijn met de ander. In the art of making friends sessies komt vaak naar voren dat je met vrienden geen zaken doet. Waarom niet? Je wilt de ander toch echt helpen of verkoop je alleen? Wat weet je echt van een collega? Wat weet je als leidinggevende van de mensen die je dagelijks spreekt en de richting aan dient mee te geven? Nee alleen met oprechte interesse kom je verder en versnel je.

Daarbij kun je twee zaken doen. Allereerst geven, geven en nog eens geven. Als je veel geeft krijg je ook veel terug. Het tweede is ook eens de hulp vraag stellen. Je wordt een empathisch mens als je je laat helpen. Natuurlijk zou ik hier ook kunnen melden hoe communicatie werkt. Namelijk 80% luisteren en 20% zenden. Maar dat weten de meeste die dit lezen wel. Dus ga elke dag na:

  • Wie heb ik vandaag iets (aan inspiratie) gegeven? Oprecht gegeven.
  • Waar heb ik hulp bij gevraagd? Met laten helpen.

Een goede is om eens na te gaan van hoeveel mensen je echt weet wat ze bezighoudt? En wat ze nodig hebben?

Samenwerken (WE)

En dan is er het samen….werken. En dat betekent dat je er continu aan bezig bent. Het woord werken zit er niet voor niets in. Het betekent dat je er echt aandacht aan dient te geven. Daar zijn ook mooie ondersteunende middelen voor. Want goed samenwerken begint bij onderlig begrip en verplaatsing. Een goed middel voor mensen die veel onderling doen (teams) is daarin Insights Discovery. Een middel om elkaar door middel van voorkeurs communicatie in een kleurenpatroon makkelijk te kunnen duiden.

Kortom in de WeConomy win je alleen samen als je samen ook zorgt voor verdieping.