Ga naar de inhoud

Ondernemer, waarom doe je het? – dag 86 van 90

Ondernemer, waarom doe je het? Wat is de reden dat je ooit begonnen bent? Wat is er zo leuk aan mensen in dienst hebben met alle gevolgen van dien? Hoe zit het met je verantwoordelijkheid hierin? Wat ooit een droom was is een nachtmerrie geworden. Want het idee was toch echt om er een leuke, inspirerende, toffe zaak van te maken. Een zaak waar jezelf ook graag bent en die je zelf regelt.

Ondernemer, waarom doe je het?

Veelal zie en hoor ik echter ondernemers (zie ook ben je ondernemer of aannemer) die zich afvragen waarom ze het eigenlijk doen. Ze zijn verstrikt geraakt in de tsunami van de dag. Het beeld dat ze hadden zijn ze kwijt en in sommige gevallen is dat er slechts beperkt geweest. Ondernemen als ondernemer is zwaar. Je hebt een grote verantwoordelijkheid en eigenlijk het enige dat je ervoor terugkrijgt is vrijheid. Een vrijheid met grenzen, want wat gebeurd er wanneer iemand ziek is? Dan sta je er zelf.

Je dient dus een zeer sterke intrinsieke motivatie te hebben. Een beeld van de toekomst.

Ondernemer, ga naar je waarom.

Weet je je waarom? Weet je waar je naartoe wilt? De ‘horizon’ die je voor ogen hebt? Ga daar eens over nadenken. Spreker en inspirator Herman Konings weet dit heel mooi te zeggen. Ga naar het kathedrale denken, neem kathedrale uitdagingen aan. Ook daarmee weet je de nieuwe generatie te inspireren.

Wanneer ik kijk naar de bedrijven waar ik in mag participeren dan zitten er kathedrale gedachten in. Kathedrale gedachten zijn vergezichten die men zelf niet eens afkrijgt. Zoals de ontwerpers en opdrachtgevers van kathedralen hun meesterstuk nooit af hebben gezien. Ze overleefden het niet. Ook een dergelijke waarom we het doen, dienen we te kunnen overleven:

 

Het leuke is dat wanneer je mensen vraagt die aan deze kathedraal werken om hier een verhaal over te vertellen dat ze dit allen kunnen. Er is een “geloof” in het gedachtengoed.

Met andere woorden ondernemer: waar ligt jou gedachtengoed en hoe ga je de mensen die hier aan werken daar in in meenemen? Je maakt de keuze zelf. Ik kan je wel vertellen dat het tof werken is in dergelijke bedrijven.

Tot dag 85…..