Meteen naar de inhoud

Ongeluk brengt geluk

Geluk wat is dat eigenlijk? We praten over geluk op de werkvloer, doen dat met happiness officers en andere middelen. Zoals filosoof Menno de Bree schrijft in zijn column in fd persoonlijk Voltooid Geluk: “we zijn zo doorgeslagen in instrumenteel optimaliseringsdenken dat het zelfs ons praten over geluk en dood heeft geïnfecteerd”. Voor mij is het Ongeluk brengt Geluk. Ik denk inderdaad ook dat we doorgeslagen zijn. We hebben gelukmakers, doen onderzoeken tot je een ons weegt over geluk en hoe we dit kunnen beïnvloeden, chief happiness officers en ga zo maar door. Allemaal gelukzoekers voor mij. Geluk vindt jou……het is een resultaat van ons handelen in het nu (zoals ook Menno stelt). Onze weg die we in het leven bewandelen.

Ongeluk brengt Geluk 

In augustus 2017 hebben we na 8 dagen ons kleine meisje verloren. Liv was veel te vroeg geboren en een virus heeft ze niet overleefd. Diep ongelukkig zijn we daarvan kan ik zeggen. Elke dag nog en elke dag weer. Maar zoals in het lied van Rowwen Heze, de Heilige Anthonius: Soms is ’t beater iets moeis te verleeze. Beater verleeze dan dat ge ’t noeit het gehad (in het Nederlands: Soms is het beter iets moois te verliezen. Beter verliezen dan dat je het nooit hebt gehad). En dat is waar (dank Plato.o.st).

Ongeluk brengt Geluk. Elke dag van de week, elke uur ben ik blij met wat ik nu weet, heb, heb gehad en hoe ik leef. Het grote ongeluk heeft me geleerd wat echt belangrijk is: echtheid en toewijding (zie ook een eerder blog toegewijde mensen klagen niet). Het brengt je naar het nu.

Instrumentarium versus echtheid

Dagelijks doen we gemaakt gelukkig. We ontwikkelen middelen, spellen, onderzoeken om geluk te onderzoeken en te bewerkstelligen. Voor mij betekent geluk maar één ding: echtheid. Doe wat je echt wilt doen en doe dat echt. Elke dag weer. Voel je je niet lekker in je baan? Kies een andere. Is de relatie met de ander niet goed: maak het bespreekbaar! Pas je dan niet bij elkaar, wees eerlijk en echt en zeg dat. Zoek jij naar je echtheid? Ga terug naar je meest ongelukkige moment en vraag je af wat toen echt belangrijk was? Waar dreef je op? Waar kreeg je weer energie van?

Leef in het nu

Juist vanuit de situatie die we de laatste periode doorleeft hebben is toewijding belangrijk. Waar geef je je toewijding aan. Toewijding kan alleen als je dit in het hier en nu doet. Zonder dat je denkt waarom je dit nog moest doen, dan wel welke impact het in de toekomst zal hebben. Leef in het nu. Persoonlijk kan ik zeggen dat de cursus mindfullness, leven in het nu, echt niet meer nodig is. Ik noem dat: leef het leven van Liv. In de korte tijd dat de kleine er is geweest heeft ze zoveel impact gehad. Impact waar ik trots op ben, impact als krachtig kleintje.

Je leert namelijk meer van de zaken die niet goed gingen dan de prachtige zaken die je allemaal zo happy deelt op Facebook en andere sociale media. Het is niet was je overkomt maar wat je ermee doet, zoals Tony Robbins stelt.