Ga naar de inhoud

Overdenking: Vrijheid moet je waarderen!

Eerder al was ik onder de indruk van Oud-Commodant der Strijdkrachten Generaal (b.d.) Peter van Uhm. Zijn TedTalk (zie onderaan deze blog) was al inspirerend en stof tot nadenken over vrijheid. Zijn speech tijdens de dodenherdenking 4 mei 2013 deed vrijheid in een ander daglicht plaatsen. Mensen die vechten voor vrijheid en dus voor ons hierin (kunnen) sneuvelen dienen we te respecteren. Wij mogen elke dag onze keuze(s) maken, ons leven indelen en richting kunnen geven.

Zelf heb ik veel met vrijheid. Soms stel ik wel eens dat als je me in een hokje doet dat ik dan uitbreek. Beperkingen ken of wil ik niet kennen. Zeker niet voor mezelf. Toch geeft een kernwaarde vrijheid, vaak vertaald als ondernemend of ondernemerschap, ook daadwerkelijk aan dat je een afhankelijkheid hebt tot andere. En daar dien je rekening mee te houden of andere verantwoording schuldig zijn. Vrijheid hebben is dus een zeer goed gegeven dat je dient te koesteren. Persoonlijke vrijheid, nationale vrijheid of internationale vrijheid. Daar dien je zelf aan te werken.

EN DAN MAAR ZEUREN….

Zeuren dat we aan de politiek overgeleverd zijn, mensen voor ons bepalen, de baas niet leuk is en dat je partner je in de tang heeft. Doe er iets aan door de dialoog aan te gaan en je vrijheid te waarderen. En vooral wat je wel al hebt. Niet wat je mist.

De speech van Generaal (b.d.) Peter van Uhm zou verplichte kost moeten zijn voor de droeftoeters die lopen te klagen. Als er een “positiviteitswet” zou kunnen komen dan zou in mijn ogen de heer van Uhm rechter hiervoor zijn. Waardeer wat je hebt, waardeer de vrijheid. En waarom? Neem de tijd voor deze twee speeches en je weet waarom.

http://www.youtube.com/watch?v=3AwwZFyBlwU