Meteen naar de inhoud

Werk aan de talenten – 64 van 90

We weten het: in plaats van het werk aan de talenten, focussen we op de zaken die we nog niet kunnen. Zo, en dat is een veel gebruikt voorbeeld, kijken we als ouders eerst naar de onvoldoendes en zeer beperkt naar wat er al goed gaat. Het blijft mooi hoe Marc Lammers, de hockey coach, dit op een pakkende wijze duidelijk maakt. De video met de speech over Sylvia Karres is daarin zeer toepasbaar.

Werk aan de talenten, in de prive omgeving

Eigenlijk zie ik het zelf ook sterk terug. We hebben met onze dochter afgesproken dat wanneer ze de hele dag haar best doet ze een plusje verdient. Het kwam doordat we eerst onze focus op het gedrag hadden gelegd dat niet goed was. Dus haar een streep zouden geven. Zelf vroeg ze, slim als ze is, of ze ook een plus kon verdienen. Natuurlijk! Immers als je iets kunt verliezen kun je het ook verdienen. Het werk fantastisch. Het feit dat ze de plus in het verschiet heeft doet wonderen. Ze blijft er voor gaan.

Haar talenten liggen daarnaast op het om zich heen kijken en snel analyseren van zaken. We maken gebruik van haar talenten om daarmee haar woordenschat groter te maken. Hadden ze dit vroeger maar bij mij gedaan. Met andere woorden ze doet de dingen waar ze goed in is en leuk vindt.

Werk aan de talenten, in organisaties

Marcus Buckingham, ooit consultant bij Gallup, heeft het over de kracht van de sterkepuntenaanpak.

Gallup stelde vast dat slechts 17% van de mensen het grootste deel van hun werktijd gebruik maakt van zijn sterke punten (uit MBA in een dag, Ben Tiggelaar).

Ben Tiggelaar vertelt er in zijn seminars ook over. De onderstaande video geeft een korte beschrijving.

Ze zeggen: focus je op hetgeen al goed gaat! In de “veroordelingsgesprekken” hebben we het vaak over de zaken die niet goed gaan. Eerlijk gezegd moet ik stellen dat ook ik vaak zoek naar de punten die niet goed gaan. Het zijn de pijnpunten van de organisatie, de leerkansen noemen we dat dan ook nog heel interessant. Wat zou er gebeuren als we kijken hoe we het anders dienen te organiseren? Wanneer de mensen in de kracht zetten?

Er wordt dan ook veel geld weggegooid. We stoppen het in het verkeerde. De zaken die ze niet kunnen. We investeren helaas niet in de 9-tjes, zoals ook Ben dat stelt. Waar begin je morgen aan?

Tot dag 63…..