Ga naar de inhoud

Gewoontes aanpassen – 66 van 90

Hoe pas je je gewoontes aan? Hoe verander je zaken? Gewoontes aanpassen is lastig, dat weten we allemaal. Hoe doe je dat effectief en volgens je eigen waarden? De afgelopen tijd inspireerde twee mensen mij. Allereerst Tony Robbins, de documentaire op “i am not your guru” (Netflix), laat zien hoe jij mensen meeneemt in verandering. En ze zich dit echt zelf laat ervaren. De andere is Ben Tiggelaar. Zijn nieuwe boek De ladder geeft de stappen van verandering aan. Simpel en doeltreffend.

Gewoontes aanpassen

Eigenlijk heeft Tony het vooral over de “limiting beliefs”, je beperkende gedachten, die bepalen dat je iets doet. Hij haalt je uit je wereld waarin je zit en toont je de wereld die je eigenlijk zou kunnen hebben. Het veranderen ligt opgesloten in het brein die continu de kortste weg neemt. Gewoontes aanpassen ligt dan ook opgesloten in de verbindingen die hersenen maken. Deze verbindingen die je te doorbreken.

Alleen natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Het nieuwe boek van Ben Tiggelaar, de ladder, geeft drie simpele basis gegevens. Natuurlijk vanuit het principe “start with the end in mind” (Covey).

  • Zet je doel;
  • Bepaal het gewenste gedrag;
  • Zorg voor drie (niet meer en niet minder) interventies om te komen tot dit gedrag;

Een mooi voorbeeld is van een oud collega. Hij wilde graag van zijn gewoonte om alles te rationaliseren af en meer risico nemen. Het gedrag dat hij daarvoor diende in te zetten was lef tonen en positief zaken benaderen. De interventies die hij erbij bedacht:

  • een keer niet voorbereiden voor een training en dat ervaren;
  • twee weken lang de supermarkt in lopen voor het avondeten en gewoon iets pakken;
  • twee weken lang elke dag via een andere weg naar zijn werkplek gaan.

Het leverde hem op dat hij het makkelijker vond om los te laten en alles 200% voor te bereiden. Zoals je ziet het kostte moeite. Toch was het zeer goed te doen.

Welke gewoontes ga jij aanpassen? Welke gedrag dien je er voor in te zetten? Wie helpt je met de interventies en welke zijn het?

Tot dag 65…