Ga naar de inhoud

Reflectie op 2014!

Een reflectie op 2014! Het jaar waarin er veel op ondernemerschap gebeurde. Het starten van een restaurant en decoratie bedrijf enerzijds. Interim management en ondersteunen bij de ontwikkeling van organisaties anderzijds. Daarnaast natuurlijk twee trainingsbureaus als partner een plek in de markt geven. Veel ondernemen dus.

Reflectie op horeca

Het ondernemen in de horeca vind ik spannend en leert mij veel. Met name hoe de huidige gast reageert. Je team doet ongelooflijke haar best om zaken met een grote mate van gastvrijheid voor elkaar te krijgen. Op een zelfde dag score je drie keer en 10 en tegelijk een zware onvoldoende. Onbegrijpelijk!

Ik kan me dus ook voorstellen dat er mensen uit de branche stappen. Immers je moet stinkend hard werken en toch krijg je een beperkte waardering. De mensen die dag en nacht in de horeca werken en het echt als beroep zijn heb ik hierdoor weer meer leren waarderen. Die verdienen een pluim van u als gast. Het leuke is dat als de gast blij is dat de medewerkers ook sneller gaan lopen. Dus als je een keer ergens te gast bent: je krijgt de service die je toekomt (meer van horeca en decoratie zien? kijk op O Bon Coin, Songkran Event Deco of The Hunting Lodge)

Reflectie op interim management

Wanneer er ergens iets niet goed gaat, dan vind ik het leuk om te doen. Uit het interim werk heb ik twee zaken geleerd:

  • Harde dingen hard blijven stellen;
  • Communiceren met mensen in plaats van over;

In-koppers zult u denken. Inderdaad, alleen waarom gebeurt het dan niet? Simpel daar in momenten van verandering je daadwerkelijk ook hard moet kunnen zijn. Het feit dat je met iemand communiceert betekent niet dat je het eens hoeft te zijn. De lijn dient helder te zijn. Als je van de ene naar de andere kant gaat als ondernemer dan zal het team nog harder heen en weer gaan. Interim Management doe ik vanuit Manageable.

Reflectie op het Trainingspeelveld

De wereld van trainingen is in 2014 redelijk braak liggend geweest. Keuzes worden uitgesteld en strategie op opleiding en ontwikkeling wordt voor 2015 uitgezet. De twee trainingsorganisaties waar ik bij betrokken ben zijn daar klaar voor. De trainingen, operationele kwalitatieve invulling en organisatie staat klaar. Nu samen zorgen dat organisaties de ontwikkeling echt op de agenda zetten. Hoe klein ook, investeren in de mensen wordt wederom belangrijker.

Hoe zie ik ontwikkeling?

Door een goede leercultuur. Een omgeving waar leren continu op de agenda staat. Hiervoor dienen interne leercoach, leermeesters en trainers aanwezig te zijn. Naast dat deze groep veel leert leren de trainees van deze groep ook veel.

Daarnaast denk ik dat gastvrijheid, het diepere van gastgericht en gastvriendelijk, steeds meer nodig is. Met Q-staff werken we hier aan door diverse programma’s ook buiten de professionele gastvrijheid te brengen.

Ten derde denk ik dat er veel van persoonlijke en effectiviteit en leiderschap gevraagd zal worden. Onderwerpen waar de trainers van HetTrainingsbureau aan werken. Zeker ook binnen not-for-profit organisaties. Tijd om het leiderschap daar ook eens anders te benaderen.

Kortom er is veel te doen in 2015 met het geleerde van 2014. Help je mee? Hoe ziet jouw reflectie eruit?