Iets vanuit een helikopterview bekijken geeft een ander beeld. Afstand geeft overzicht. Neem maar eens een blaadje met tekst en breng dat heel dichtbij je ogen. Je kunt niets meer lezen toch? Daarna breng je het op een normale afstand, wat lees je nu? En dan heel ver. Zie je er een patroon in? Zie je de opbouw?
Afstand geeft overzicht
Afgelopen week ben ik drie momenten tegen gekomen. Allereerst, en ik schreef er in de blog Systemen zijn slechte oplossingen al over, betreffende een bedrijf dat zich focust op het hier en nu en niet op de strategie. Doordat ze in het nu leven komen ze er lastig uit.
Ten tweede had ik vrijdag twee bijeenkomsten. Daaruit bleek dat het overzicht goed was. Dat we met de juiste zaken bezig zijn. De reden: overzicht houden en de grote lijnen aanhouden.
Tot slot had ik vrijdag nog een gesprek met een collega. Mega goede inhoud. Alleen de laatste stap naar structuur en fasering van uitrol waren nodig.
Hoe komt het nu dat je hier snel mee kunt helpen? Wat maakt dat de ene persoon beter overzicht kan houden dan de ander? Ik denk dat daar drie redenen voor zijn:
- Op zoek naar het grote plaatje en het geheel van morgen;
- Afstand maakt dat je meer ziet;
- Snelheid van schakelen;
Laten we eens verder kijken.
De achtergrond tot afstand geeft overzicht
Om op zoek te gaan naar het grote plaatje en geheel van morgen, dien je je oordeel uit te stellen. Te onderzoeken wat er allemaal tot het geheel behoord. Veel mensen blijven hangen op één punt, ze laten zich afleiden en vastpinnen op een onderdeel. Hetgeen je ook vaak ziet in vergaderingen of wanneer er een geschil is over een samenwerking. Vaak houd men zich bezig met micro-management.
Afstand tot de materie of het probleem is ook belangrijk. En dat is tweeledig. Emotioneel dien je er niet bij betrokken te zijn. Een hoge mate van doelgerichtheid en het beste wensen zijn karaktereigenschappen die dit makkelijk maken. Daarnaast ook daadwerkelijk afstand nemen. Eerst echt luisteren, laat de ander maar leeglopen. Anders heb je niet alle ingrediënten die er nodig zijn.
Tot slot de snelheid van schakelen. Sommige mensen dienen ergens een nacht over te slapen. Helaas dat heb ik niet. Waar de snelheid van schakelen vandaan komt? Ik weet het niet precies. Wel heeft het te maken denk ik met een hoge mate van stressbestendigheid, zelfvertrouwen en ondernemend zijn. Met name dat laatste leidt tot: fouten maken! En fouten maken levert leren op. Dus energie erbij en gaan.
Tja, zaken van een afstandje bekijken is mooi! Moet je vaker doen.
Tot dag 79….