Ga naar de inhoud

Blue Monday

Maandag de 16e januari 2012 werd als de Blue Monday, de meest depressieve dag van het jaar, aangemerkt. Rijdend naar het zuiden van het land werd er in de vroege ochtend op BNR veel over Blue Monday gesproken. Terwijl de ochtendzon op kwam, één van de mooiste die je ooit hebt gezien, kwamen een aantal sprekers voorbij. Wat is dat toch dat mensen in de put zitten? 12% van de depressies komt door werk? Mensen ervaren druk en kunnen het niet aan. Reorganisaties of veranderingen zijn daarin bepalend.

Vanuit de primaire gedachten van de oer instincten, inderdaad daar refereer ik vaker aan, is dit het gedrag van dood tegenover gevaar gaan liggen. Niet wegrennen of vechten, in die gevallen ga je over tot actie. Heeft Maslow en zijn hiërarchische ordening van behoefte dan zoveel invloed of blijven we nu in een orde hangen?

Veelal  gaat het om aanzien. Een leuke opmerking kwam laatst over thuiswerken en de anekdote die ik daar over hoorde “als ik te veel thuiswerk denken de buren dat ik werkeloos ben”. Wat laat je je dan kennen. Inderdaad is dan de status, aanzien zoals hieronder de maatstaaf. Mogelijk is dat ook de reden dat zoveel mensen onder de druk bezwijken, het moet altijd meer, meer en meer. En nog erger een ander is daar verantwoordelijk voor. Onze komende generatie is waarschijnlijk de eerste generatie die het slechter gaat hebben dan de vorige. Zou er dan zoiets optreden als de luie oer instinct cellen die dan gewoon weer gaan genieten van een orde lager op de trap van Maslow?


Als het gaat om de Blue Monday dan doe ik gewoon niet mee. Zoals ik wel vaker aan massa hysterie niet meedoe. Een zegen als je dat geleerd hebt. Niet omdat ik geen tegenslagen ken overigens. Alleen ik vind ze van een beperkt detail. Tja, wat gebeurd er als mijn vrouw haar baan kwijtraakt? Of ik met een verandering geconfronteerd wordt? Dan ga je door en maakt er het allerbeste van. Je kijkt naar de kansen die er wel zijn. Mensen begrijpen niet dat je dan niet boos wordt, althans niet van mij. Dat snap ik ook wel weer als iemand die altijd volle passie in zaken steekt.Echter als je resultaat voorop stelt is de rest een procesgang die je moet lopen om je doel te bereiken. En gezegend met het lerend vermogen en capaciteit om zelf mijn eigen staat te bepalen. In de afgelopen dagen heb ik dan ook veel mensen gesproken die op de springplank van de toekomst naar nieuw succes zijn. Ik ben benieuwd of hun Blue Monday a Great Tuesday, Perfect Wednesday, Magnificant Thursday and Faboulus Friday gaan worden? Laat staan een Briljant Weekend. Van de kleine dingen genieten, lekker eten, mooie mensen om je heen, genieten van het gebrabbel van je dochter, een boek lezen of aan je conditie werken, allemaal zaken die het Blue Monday idee weghalen.
Arnold Vanderlyde, de succesvolle oud bokser, werd geinterviewd bij BNR en die zei “het gaat maar om drie zaken om in de “winning mood” te blijven”. Als jij wilt zorgen voor een knock down, pak de handschoen op en zorg ervoor dat je je aan de volgende basis principes houdt:
  • Je denkt positief, je pept jezelf op.
  • Je gebruikt positieve taal, dat trekt positiviteit aan.
  • Je komt in beweging, zolang je in beweging bent wordt je niet geraakt.

Zoals Anthony Robbins meegeeft: “How fast can you influence your life? In a heartbeat”. Je bepaald zelf de staat waarin je overgaat of loopt.

[tube]http://www.youtube.com/watch?v=m5g8rjdsgRQ[/tube]

De ochtend van Blue Monday heb ik genoten van de opkomende zon, genoten op de dag van de inspiratie van mensen, maar vooral tegen me zelf gezegd dat ik zelf verantwoordelijk ben voor wat ik doe, denk en beleef. Het verleden, je omgeving of peer groep  waarin je begeeft heeft nooit zoveel invloed als jijzelf op je leven. It was a perfect monday, moe en voldaan afgesloten.