Ga naar de inhoud

Botsen is goed

Wat is het feit dat we conflicten vermijden? Zaken niet uitspreken? Elkaar niet aanspreken? Een groot deel heeft het te maken met niet durven. De reden dat veel mensen op dit moment op zoek zijn naar sterren botsenassertiviteitstrainingen. Wat als de situatie erna beter of nog mooier wordt? Vandaag kwam ik een pakkende spreuk van Omdenken tegen:

Wees niet bang te botsen: zelfs sterren doen dat weleens en daaruit worden nieuwe werelden geboren.

Wanneer je zoekt naar het effect dat sterren hebben op elkaar is het leerzaam te zien wat er in dat geval gebeurd. Wanneer grote sterren elkaar tegenkomen en botsen gaan ze in elkaar op en wordt het een nog grotere ster. Als een dwergster een grote ster tegenkomt dan, je zou het niet verwachten, blijft de dwergster bestaan en de grote ster wordt in stukken geslagen. Het heeft te maken met de massadichtheid. Wanneer een rode reuzenster en een dwergster elkaar tegenkomen, dan pelt de dwergster de atmosfeer af en legt de kern bloot. Wat leert ons dit? In alle gevallen ontstaat er energie door de botsing en een andere situatie. Vaak beter en het herijkt de plaatsen.

Botsen is goed

Ook bij mensen is botsen goed. Er zijn in mijn optiek geen redenen om het te vermijden. Zonder wrijving geen glans. Wel denk ik dat je naar de wijze van botsen kunt kijken. Drie basis uitgangspunten:

    • Bots vanuit jezelf
    • Bots met respect
    • Bots met een uitkomst

Hieronder de de nadere uitleg.

Bots vanuit jezelf

Spreek altijd vanuit de ik persoon. Gebruik een goede feedback methode, zoals de D4 Feedback.D4 Feedback Wanneer het je mening is dan kan niemand het hier mee oneens zijn. Je mag je eigen mening hebben. Het spreken vanuit de groep of andere geeft een onnodige wrijving en doet vaak niet ter zake. Je kunt het er toch niet over hebben, de andere zijn er niet bij.

Bots met respect

Het met respect botsen lijkt een tegenstelling. Respect is eigenlijk de voorwaarden voor het kunnen botsen zonder dat je wonden achterlaat. Kijk bijvoorbeeld naar rolstoel basketbal. Botsen mag zo hard je kunt. Echter als iemand valt sta je allemaal direct stil en help je de persoon op. Van welk team de ander het ook is. Het gaat er met respect aan toe.

In de zakelijke omgang kan het betekenen dat je het eens bent over het oneens zijn. Je respecteert elkaars mening, debateert en komt tot een resultaat.

Respect met botsen betekent ook dat je geen open wonden na een botsing achterlaat. Je hecht zaken af. Een litteken ook wel ervaring genaamd is daarbij vaak wel een bijeffect.

Bots met een uitkomt

Een uitkomst voor ogen hebben wanneer je een botsing inzet is een goede basis. Je weet tot hoelang en met welke kracht de botsing dient te duren. Een uitkomst kan zijn dat je er samen sterker van wordt, het bedrijf een duidelijke lijn krijgt of meer samenwerking ontstaat.

Botsen is dus goed.