Ga naar de inhoud

CIO nadruk op de Informatie – 77 van 90

In het werk als CIO heb ik het wel vaker gezegd: “er is geen IT probleem, er is een management uitdaging”. Het gaat daarbij om de informatie. We verzamelen veel data alleen om dit om te zetten naar informatie is een kunst. Afgelopen week mocht ik met een gepassioneerd CIO aan tafel zitten, erg interessant.

CIO richt zich op de I

De I van Informatie is daarbij op drie lagen van toepassing: 

  • Ophalen van Informatie;
  • Vertalen van Informatie;
  • Teruggeven van Informatie;

Laten we het stap voor stap is oppakken. Ophalen van informatie is de eerste stap. Vaak zijn er wel vragen, eisen of beschrijvingen van “watjes”. De rol van de CIO is om te zorgen dat er goede vragen gesteld worden. Vragen die leiden tot een compleet beeld van Waarom, Wie, Hoe en Wat er nodig is. De Chief Information Officer heeft de rol van ‘onderzoeker’. Waarbij ook daadwerkelijk het nut voor de organisatie naar boven dient te komen. Dus eigenlijk een goede Business Case opbouwen.

De tweede stap het vertalen naar systemen en productie is een ander vak. Een goede inrichting en business case wil nog niet zeggen dat het daadwerkelijk zo gebouwd wordt. Kennis van de markt en basis kennis van techniek is hierin wel noodzakelijk. Immers je dient een volwaardige gesprekspartner te zijn van de ontwikkelaars.

Ook het laatste, het teruggeven van informatie, is van wenselijk belang. Laat mensen zien wat ze uit een traject gekregen hebben. De klassieke informatie over oplevering van diensten en pakketten zullen we maar zeggen.

Eigenlijk is een CIO een soort van piloot die aan de knoppen draait gebaseerd op bepaalde informatie.

CIO een belangrijke spil

In de dagelijkse voortgang en groei van ondernemingen is een CIO rol een zeer belangrijke rol. De skills daarbij zijn nogal uiteenlopend. Alleen focussen zich meer en meer op het leiden van verandertrajecten. Interessant daarbij is ook hoe je kijkt naar investeringen. Het budget is van de CIO, alleen de directors dienen de budget verdeling te bepalen. Mede gestoeld op de uitdagingen uit de markt.

Leuk ook om te zien hoe dit relateert aan

Tot dag 76……