Ga naar de inhoud

Consuminderen

Het wordt soberder. Is dat erg? Nee, het is goed. Doe het wat minder. Ga iets minder op vakantie of koop iets minder. Er ontstaat een secundaire economie. Veel zaken worden hergebruikt en hetgeen we weg zouden gooien zetten we nu op marktplaats of delen het met andere. En dat zorgt voor minder afval en verspilling.

De nieuwe generatie is er al aan gewend. Die denkt vanuit toegang als nieuwe waarde met andere woorden gaan niet voor het bezit van zaken. Die delen een auto of middelen weer.  Dus als we iets minder wensen te bezitten betekent het ook dat we minder consumeren, kopen of doen. Nu staat dat natuurlijk haaks op alle macro economische ontwikkelingen die er vanuit gaan dat meer consumeren de economie stimuleert en vlot trekt. Alleen iets dat je niet hebt kun je toch niet uitgeven? Jaren hebben mensen dat gedaan en dat is ook de reden dat het niet op kon. Jaren die hebben geleid tot hetgeen we nu instaan. Een omgeving waar mensen niet meer aan de verplichtingen kunnen voldoen. Dus een pleidooi voor Consuminderen.

Consuminderen is voor mij:

  • Twee keer over een aankoop nadenken.
  • Wel kopen maar zuiniger omgaan met de centen.
  • Weer genieten van mooie momenten.

Voordelig dus als je eens ergens over na kunt denken voor je het aankoopt. Je komt erachter dat je impuls aankoop vaak minder goed was dan je dacht. Een beetje onderzoek geeft meer voldoening. Of dat je naar de markt gaat in plaats van naar de dure supermarkt. Je komt erachter dat hetgeen je daar koopt zelfs nog een hogere kwaliteit heeft. En genieten van een lekkere barbecue met goede producten. In plaats van naar een duur restaurant gaan. Je waardeert en het moment dat je bezig bent met het maken van je producten en de keer dat je wel lekker uit eten gaat kun je dubbel genieten. Daarnaast geniet je nog eens van je eigen tuin of omgeving. Gaaf!