Ga naar de inhoud

De I van……

Op twee momenten deze week kwam de I van…..naar boven. Allereerst tijdens een bijeenkomst van het NCD District 2. Hierin mocht ik onze organisatie presenteren. En dit aan de hand van Shecisionmaker model van Paul J. van Loon mogen doen. Ten tweede tijdens het Food Inspiration Talent evenement in het Evoluon. Hier waren talenten die in speeddate gingen met recruiters.

In beide gevallen mocht ik mensen die anders, niet slechter hoor, maar anders naar materie van respectievelijk marktwerking als ondernemer alsook marktwerking in de arbeidsmarkt kijken, inspireren. Is dat gelukt? Dat moet je aan deze mensen zelf vragen. Wel heb ik ze een Idee mee gegeven hoe het anders kan. Anders in de vorm van anders organiseren en anders naar de materie kijken.

Want waar gaat het in deze tijd om? Volgens mij als leider in een Instabiele economie met een Intrigerende generatie jong professionals die de arbeidsmarkt zullen betreden dien je de volgende werkende I’s in acht te nemen:

  • Inspireren
  • Initiëren
  • Interacteren
  • Innoveren
  • Implementeren

Hoe doe je dat? Daarvoor zijn een aantal persoonlijke eigenschappen en werkwijzen nodig, maar je kunt het ook organiseren.

Allereerst zul je zelf na dienen te denken over hoe je mensen Inspireert. De eerste persoonlijke eigenschap. Wat geef je ze mee? Waar laat je ze over nadenken? Wanneer heb je ze voor het laatst een Idee aangedragen? De tweede persoonlijke eigenschap is Initiëren. Want jij als leider bent de enige die het Initiatief dagelijks dient te nemen. Dan volgt de rest. Een voortrekkers rol dus. Om te Inspireren en te Initiëren moet je Interacteren. De derde persoonlijke eigenschap dus. Want  alleen op een kamer ben je niet bezig om andere aan Inspiratie te helpen, laat staan dat er iets los komt. Wees aanwezig, onder je mensen en ga ervoor.

Je kunt het ook organiseren. Door Innovatie op de agenda te zetten. Dat kan in momenten, structurele groepen of als onderdeel van een tour langs diverse velden en onderdelen. Innovatie is naast verbetering de motor van een organisatie. Anders sta je stil. Het tweede deel dat je kunt organiseren is Implementatie. Want je kunt veel bedenken, maar als de besluitvorming stroperig gaat of er geen ruimte gegeven wordt dan gebeurd er niets. Organiseer snelle besluitvorming en ondersteun ruimte tot testen, doen en fouten maken.

De I van…..als basis van leiderschap dus.