Meteen naar de inhoud

Duiken, rennen, vechten of je kop in het zand

Begrijpen doe ik het nog immer niet. De aanval is de beste verdediging. Wat is er nu voordelig aan struisvogel gedrag, je kop in het zand steken? Niet communiceren of in ieder geval half als je een uitdaging hebt. Waar komt dit uit voort? Trots? Status?

Primair, gedrag dat we als oerinstinct hebben meegekregen, reageren we op angst of een uitdaging op drie manieren. Je duikt, rent of vecht. Als er gevaar dreigt, denk aan het feit dat je tegenover een roofdier komt te staan, duik je. Je gaat plat op de grond liggen. Of je rent heel hard weg als je denkt dat je sneller bent. Of je vecht, gaat de inval in. Onze hersenen maken hierin een zeer snelle afweging. We denken daar niet heel lang over na.

Waar valt het kop in het zand gedrag dan onder? Mogelijk onder duiken, maar zeker weten doe ik het niet. Je duikt weg en als jij de ander niet ziet, zal die er ook wel niet zijn. Juist in situaties, in de huidige tijd er bijvoorbeeld financieel niet meer uitkomen, zie je dat mensen niet alles bloot geven. Of stoppen met communiceren. Dat lijkt makkelijker, je ziet overigens wel een tendens dat bedrijven die dat ervaren steeds meer snel de aanval kiezen en dan ben je verder van huis. Mogelijk zit je nog verborgen en is de wereld om je heen veranderd.

Uit eigen ervaring heb ik zelfs mensen in mijn omgeving die zich “je vriend” noemen. Wat zou hen bezig houden om niet “eerlijk” uit te spreken wat er mis is? Open kaart te spelen? Het is als een poker game, je gezicht in de plooi en geen fiches meer voor je neus. Iedereen kan het zien, alleen weten ze je kaarten niet. De belangen die er achter liggen zeg maar. Je kunt dan gokken en kijken of het wel goed komt, je kunt ook “folden” de kaarten voor het spelen teruggeven. Echter er komt een moment dat je moet inzetten, je bent aan de beurt. Zo ook in de relatie die je hebt tegenover de “bank”, degene die verantwoordelijk is voor het spel. Dat moment komt altijd……

Ook in debiteuren beheer zien we dit heel veel, mensen die niet kunnen betalen en maar uitstellen, smoezen verzinnen, maar vooral ook gewoon oneerlijk zijn. Echt niet om mee om te gaan. De komende tijd ga ik dat dan ook strakker aanpakken. Ik wil dat mensen in ieder geval eerlijk zijn. Oprechtheid is de basis van zaken doen.