Ga naar de inhoud

Gasten anders in Singapore

Zijn de gasten anders in Singapore? Maakt het een verschil of je te maken hebt met diverse culturen? Welke zaken zijn er echt onderscheidend? Gedurende de training voor de Hollandse Club te Singapore mocht ik dit thema onder de loep nemen. Natuurlijk kwamen hier mooie leerervaringen uit.

Gasten anders

De gasten zijn zeker anders. Immers ze bewegen zich in een andere omgeving en cultuur. Specifiek als je naar gasten kijkt die westerse gastvrijheid gewend zijn en dan een Aziatische gastbeleving krijgen, dan gaat het nog wel eens mis.

Allereerst heb je te maken met de manier waarop de service medewerkers zelf gewend zijn om ‘op restaurant’ te gaan. Het gemiddelde Aziatische restaurant draait het om het eten en het drinken, nauwelijks om de beleving. Het komt wanneer het komt en is er als het er is. Daar zijn geen regels aan verbonden. Althans die zijn er wel, maar niet zoals we in het westen de etiquette kennen. Je vraagt om service en de service staff houdt zich op afstand.

Ten tweede gaat het niet om tijd maar om kwaliteit. Westerse gasten zijn over het algemeen veel gehaaster. Laten we het anders zeggen, ze vinden het belangrijk dat alles op tijd en voortvarend komt. Volgens het stramien dat ze gewend zijn.

Tot slot is het de manier van met elkaar omgaan. Waar dienstbaarheid, bijna nederigheid in Azië vooraan staat, is de westerse gast extravert en direct. Vanuit de Aziatische cultuur zelfs vaak ‘onbeschoft direct’. Zeker Nederlanders kunnen dat goed. Waar openheid en eerlijkheid cultuur bepalende zaken zijn, door een directe manier van doen, is dat in de Aziatische cultuur niet van toepassing.

In Singapore is men wel iets gewend. De smeltkroes van de culinaire wereld is hier te vinden. Van Gordon Ramsey tot en met Jamie Oliver en Chef Tetsua van Waku Ghin.

En toch….

Toch is het zo dat gasten overal ter wereld hetzelfde behandeld kunnen worden. Het gaat van het communicatieve vakmanschap van de service medewerker uit

Drie simpele stappen:

Behandel de gast zoals deze zelf behandeld wenst te worden. Leerzaam voor de service staff, daar het omgaan met ‘lastige’ gasten hierdoor een stuk makkelijker en herkenbaarder werd.