Ga naar de inhoud

Ben je een gekookte kikker?

Ben je een gekookte kikker of sterker nog op weg er naartoe? Het principe van de “gekookte kikker” kent twee metaforen die veel gebruikt worden. Allereerst de omgeving die dient als comfortzone dan wel een schrikeffect oproept. En de tweede de persoon die wel goed zit en niet uit de zone springt. En wacht tot het te laat is.

Gekookte kikker: experiment

Het experiment

In het (biologische) experiment wordt een kikker boven een kokend pannetje water gehouden en losgelaten. In een reflex springt de kikker het water uit. De schade is zeer beperkt. Het tweede experiment in deze serie wordt de kikker is het water gezet en wordt het water langzaam verhit. Op een gegeven moment is het zeer heet en wil de kikker ontsnappen, maar dan is het al te laat.

Wat leert dit experiment ons? Ben jij de kikker? Is jouw organisatie het langzaam warm geworden water of brengt het je op eens een schrik toe? Veel mensen zitten in de comfort zone, de waan van de dag. Zelfs in de huidige tijd dat een ieder toch meer aandacht aan de eigen omgeving, kansen en positieve werkhouding zou dienen te werken, zie we nog veel werknemers die de schuld elders neerleggen. Dan wel denken dat alles nog hetzelfde is. Dat noem ik gekookte kikkers. Deze zijn zich niet bewust dat ze gekookt worden. Daarnaast verzorgt de organisatie waar ze werken niet het effect dat ze in beweging komen.

Wat te doen als organisatie?

Zorg ervoor dat je mensen scherp houdt. Stelregel is als mensen ingedut zijn moet je ze wakker houden. Is er veel stress moet je rust creëren. Nee, bestaat niet. Wel onder voorwaarden. Zorg voor een duidelijk doel en zet de toon. Dan zul je zien dat de mensen voor de organisatie gaan.

Wat te doen als “kikker”?

Analyseer je omgeving eens heel goed. Hoe comfortabel is het? Of is het continue onrust. Wees je bewust van je persoonlijke bijdrage, de waarde die je toevoegt en toon deze dan wel draag deze goed uit. Dan zul je nimmer er later achter komen dat je een gekookte kikker bent geworden.

Het volgende filmpje geeft een mooi beeld van hoe de kikker reageert.