Groots denken is voor veel mensen lastig. Het hogere doel en het eind in zicht houden en daar energie, inzet en volharding in hebben wordt als moeilijk ervaren. Tijd dus om er eens nader naar te kijken. Want wat is groots denken? Wat zou de reden zijn dat de één het kan en dan ander er moeite mee heeft?
Wat is groots denken?
Inderdaad zou je kunnen zeggen dat ik mogelijkerwijs af en toe te groot denk. Echter groots denken maakt een onderneming. Klein denken betekent dat je als zelfstandige het zelf blijft doen. Je kunt dit echter niet alleen. Samen kom je verder. Dan dien je ook te delen. En daar gaat het denk ik om.
Vanuit je eigen indentiteit of je eigen gebouwde entiteit met de door jezelf gebouwde indentiteit is het soms lastig loslaten. Wanneer je een onderneming wenst te bouwen en het groots wenst neer te zetten dan dien je soms je eigen mening even in de kast te zetten. Anders hadden ze het wel ondermening in plaats van onderneming genoemd.
Het gaat erom dat het goede doet en niet hetgeen goed voelt of rationeel te beredeneren is.
Ervaringen met groots denken
Allereerst kwam ik de ervaring afgelopen week tegen toen we met professionals werkte aan ons samenwerkingsverband. Inderdaad allen zelfstandig. Laat ik voorop stellen dat we met een deel van de groep intensief samenwerken en dus het doel zeker beter kennen en ook leven dan de andere. Hetgeen dus meer zegt over de eerste groep dan over de andere, want het zou beter zijn als we de andere erbij betrekken.
In de sessie heb ik geleerd dat er soms interactie ontstaat doordat een deel van de groep de wijze, het proces of de manier niet prettig vindt, anders ervaart of hard binnenkomt. Zelf kan ik daar heel makkelijk overheen of omheen gaan. Immers het uiteindelijke doel is waar het om gaat. Het bedrijf brengen naar het punt waar we het wensen te hebben. Al betekent het dat we er extra energie in dienen te stoppen of dat er wrijving ontstaat. Inderdaad zonder wrijving geen glans.
De tweede ervaring had ik met een groep mensen die bezig is om het eigen bedrijf neer te zetten. Het project heet Upstarters. De jonge ondernemers in spé vroeg ik om te zeggen waar het bedrijf en met name zij staan over vijf jaar. Het werd moeilijk gevonden. Natuurlijk snap ik dat, echter als ondernemer dien je je eigen visie en richting te bepalen. Dan is het zinvol om te dromen en je beeld van de toekomst neer te zetten. Tijd dus voor deze ondernemers in de dop om dat eens te gaan doen. En ik weet zeker dat ze dat zullen doen.
Moeite met Groots Denken? Ik spar er graag over, dus neem gerust contact op.