Ga naar de inhoud

Het verschil is contact maken – dag 82 van 90

Hoe goed ben je in je werk? Het verschil is contact maken. Vaak wordt er gezegd dat het meer gaat om wie je kent in plaats van wat je kunt. Interessant als je het tegen het licht legt van contact maken. Een mooi experiment is het Hello Experiment uit de film Patch Adams. Kijk eens goed wat er hieronder gebeurd.

Contact maken

Waarom is contact maken toch zo lastig? Wat is de reden dat sommige mensen er erg goed in zijn en andere veel minder? Het heeft te maken met je eigen angst overwinnen. Als kind gaan we rustig naar iedereen toe. Ergens komt het moment dat we verlegen worden. Daarna dat we sociaal gaan afstemmen. We stellen onszelf de vraag of de ander er wel op zitten te wachten? Dan gaat het mis. We leggen zelf de lat hoog of anders gezegd we bouwen zelf een limiting belief.

Interessant is te zien dat hij drie zaken doet die we normaal minder snel zullen doen.

  1. Gaat er gewoon voor – is zelf pro-actief;
  2. Neemt er de tijd voor – is oprecht geïnteresseerd;
  3. Leert van de ander – luistert echt goed;

Hoe vaak maken we zelf echt contact? Wanneer nemen we de tijd, gaan er zelf voor en luisteren dan echt? Natuurlijk door gebruik te maken van de lach en er zelf sterk en positief in te staan. Eigenlijk de ander centraal te zetten en je daarop af te stemmen.

Contact maken: leerzaam

Het leuke van contact leggen met mensen die je niet kent is dat je veel van ze kunt leren. Percepties uit kunt wisselen en daar je eigen beeld op kunt afstemmen. Onderstaande experiment van Nescafé is ook een mooi voorbeeld. Het laat zien wat je eigen houding en hoe je het aanpakt bepaald hoe de ander reageert. En natuurlijk niet alleen met dit kopje koffie.

Tot dag 81…..