Ga naar de inhoud

Inspiratie by TEDx Haarlem

Afgelopen week mocht ik als één van 100 mensen (er hadden zich er meer dan 200 ingeschreven) luisteren naar de TED Talks in Haarlem. TED  is een kleine not for profit organisatie gericht op “Ideas Worth Spreading”. Gestart in 1984 waarin mensen uit drie werelden: Technology, Entertainment en Design (TED) bijeengebracht werden. Meer over TED lees je op de website. Nu naar de inhoud die mij aansprak.

Met de omlijsting van de host speaker Tim Haarlemmer en musicale omlijsten van Celine Cairo (wat een stem) kwamen diverse sprekers voorbij. Allen met hun eigen inspiratie boodschap.

Nils Roemen – durftevragen
De boodschap die Nils meenam was eigenlijk heel simpel: durftevragen. Onder het thema: “The art of Tapping into Abundance” gaf hij weer dat we eigenlijk vergeten te zijn om hulp te vragen. Mensen willen elkaar graag helpen, je moet het alleen vragen. Mooie voorbeelden zijn bij iedereen de restjes verf (je hebt ook wel zo een potje staan) ophalen, mengen en dan komt er vanzelf grijs of bruin uit. Hippe kleuren toch? De één zijn resten of vuil is voor een ander van waarde. Kortom door gebruik van het netwerk kun je zelf zorgen voor de middelen die je nodig hebt. Zonder enige euro. Meer weten, het onderstaande filmpje pakt je vast.

[tube]http://www.youtube.com/watch?v=PUNry1l2QI4&feature=em-share_video_user[/tube]

Ruben Nieuwenhuis – sharingholders
De spreker later op de avond was Ruben Nieuwenhuis. Hij sprak over shareholders, de eerste aandelen ooit uitgegeven waren van de VOC, waarin winst en geld centraal staan. Daar tegenover zette hij sharing holders met als voorbeeld Kickstarter.com. Pure Crowdfunding zonder tegenprestatie als winst maar met als tegenprestatie het verkrijgen van een gewenst product, dienst of artikel.

Hoe inzetten van de ideeën? 

Vandaag de dag zou ik direct denken aan het funden van projecten voor mensen die niet direct bij het kapitaal kunnen. Zo sprake ik de leverancier van mijn pakken vrijdag. Hij heeft veel last van zijn toeleveranciers en het nakomen van de afspraken. Daardoor gaat zijn handel bijna omver. Het liefste zou hij zelf produceren alleen: GELD! Nu door de #durftevragen in te zetten en dan daar Crowdfunding mee te combineren. Wie doet er mee? Hier is het lijstje:

  • Een bedrijfshal(letje) in Haarlem
  • Drie naaimachines (professioneel)
  • Stroom
  • Werkplekken
  • Organisatie
  • Kleermakers (die natuurlijk wel loon krijgen)
  • Cashflow van 50.000 euro

Als sharing holder kun je er vier keer per jaar een maatpak, jasje, overhemd, golfbroek op maat of ander maatkleding stuk  tegen kostprijs voor terugkrijgen. Met als verplichting dat je dit 3 jaar doet. Wie  helpt?