Ga naar de inhoud
Zien als je het door hebt

Je gaat het pas zien als je het door hebt

Je gaat het pas zien als je het door hebt is een boek van Pieter Winsemius over Johan Cruijff en leiderschap. Ook in het bedrijfsleven gaat deze wijsheid wel degelijk op. In het boek worden er drie basis beginselen opgenomen. Drie zaken waar ik graag een aantal zaken over leiderschap aan appeleer. Waar loop je zelf als leider tegenaan? Op welke wijze maak je een team van het geheel? Wat zijn de ingrediënten?

Je gaat het pas zien als je het door hebt

Er zijn volgens Cruijff (vertaalt door Winsemius) drie zaken die een goede en een slechte voetballer maken:

  • Behoud focus – houd en simpel en concentreer je spelers op hun kerntaken
  • Verbeter het inzicht – verhoog de snelheid van handelen en voorkom onnodig hardlopen
  • Denk na over tactiek – weet wie welke kwaliteiten heeft

Als leider kun je dus zelf hard gaan lopen en veel doen. Je kunt ook leiderschap tonen en focus aanbrengen, inzicht verbeteren en nadenken over tactiek. Hoe vraag je je af?

Natuurlijk hebben Johan Cruijff en Pieter Winsemius veel meer ervaring. Vanuit mijn bescheiden ervaring mag ik naar organisatie en mensen kijken en ontdek je vaak een aantal patronen in teams.

Allereerst is het niet simpel en zijn mensen met veel bijzaken bezig. Het terugbrengen van simpele taken en de kern waar je het voordoet, vaak met kernwaarden is hetgeen de eerste stap is. Dat betekent wel veranderingen en vaak grote weerstand. Want men doet het toch al jaren op die manier. Hoe kan dit nu fout zijn? Het is niet fout, allesbehalve, alleen je wint er geen wedstrijd mee.

Ook zie je dat mensen veel doen en vaak te laat. Dus men rent hard en overbelast. Zoals we dat in de horeca noemen: Mise en Place maken. De juiste voorbereidingen treffen om in de piek snel te kunnen werken. Het betekent dus voorbereid zijn. Ben je dat dan wel?

Als derde is inderdaad nadenken over de aanvalstactiek. Werken je mensen aan de juiste taak met de kwaliteiten die ze hebben? Pijnlijk kan het dan ook naar voren komen dat iemand de kwaliteiten niet heeft hoe ga je die dan aanleren of de comfortzone verder oprekken tot groei?

Voor alles is leiderschap nodig. Alleen leiders die zelf gaan rennen of die zelf blijven antwoorden geven niet het leiderschap. Zoals Cruijff ooit Witschge elke keer de bal drie meter voor de spitsen liet neerleggen. Hiermee liet hij zien dat de spitsen konden gaan lopen als Witschge aan de bal kwam. Met andere woorden vertrouwen kregen dat het lopen niet voor niets zou zijn. Dat is leiderschap. Leiden zou betekenen dat hij drie keer de bal zelf vanaf de voorzet van Witschge erin zou trappen. Zoals Cruijff zegt dat is aapjes kunstjes leren. Je moet de bal één keer raken, dat is de kunst.