Ga naar de inhoud

Leider: alles wat er gebeurt, zie het eerder!

Afgelopen week had ik de mogelijkheid om  Anthon van der Horst van GITP te ontmoeten. Een mooi moment want de aanleiding van ons gesprek was gericht op assessment. Meer over het vraagstuk of je zonder profiel iemand wel kan duiden, testen of wegen? En wat is het doel dan van een dergelijke test? Wat is de reden dat je dit zou wensen? GITP jeeft daar een Talent Development Assessment voor. Een mooi middel om te kijken of mensen op langer termijn bij je organisatie passen en kunnen blijven passen. Maar ook waar je ze verder op in kunt zetten. Want helaas is niet van maar vooral niet voor iedere werknemer duidelijk wanneer ze tot welke stap willen komen. Soms noemen we dat het dertigers dilemma. Of beter gezegd wanneer ze hun talenten zo inzitten zodat ze er zelf gelukkig van worden?

Interessant was toen we in nauwelijks en half uur tijd onze organisatie belichtte en een schets gaven van het ingezette Human Talent Management hierin dat Anthon tot de conclusie kwam dat we eigenlijk eerder moeten zien wat er gebeurt. Hiermee wees hij op eerder de talenten beoordelen en bezien of je niet de verkeerde per ongeluk boven laat drijven.  Of in ons geval onder in de trechter aanklopt. Want mogelijk is het drijf vermogen het enige dat iemand bezit, echter de skills en talenten om de functie te vervullen hoeven niet aan je drijfvermogen te liggen. In een beeldspraak. Als je iedereen in een zwembad gooit betekent het niet dat degene met de beste talenten boven komt drijven. Is dat degene met het beste uithoudingsvermogen of drijfvermogen? Echter iemand die slim genoeg is om onderwater te kunnen zwemmen en daar (minder zichtbaar) verandering en toevoeging te kunnen leveren is mogelijk wel beter geschikt. Dus wat je uiteindelijk ziet is niet altijd het beste. Wanneer je iemand met veel andere talenten leert drijven en deze komt boven heeft dit mogelijk veel meer invloed. Wanneer leg je dus dit vraagstuk neer? Niet op het moment van selectie voor en nieuwe stap klaarblijkelijk. Nee eerder!!!

Interessant dus voor leiders. Want hoe vaak geven we de grootste schreeuwer of degene die het beste zijn of haar eigen stoep schoon poetst de kans? Hoe vaak worden wij vertroebeld in het zien van talenten? Juist door dit soort gesprekken merk ikzelf dat je verder dient te kijken, maar beter nog eerder dient te kijken. Zorg dat je “talent scout” en bewust als leider. Of talent opleidt en meeneemt. Gelukkig zijn er een aantal van deze “talenten” in onze organisatie. Vaak mensen die een personal assistent traject lopen of dichtbij de founders werken. Echter talent moet je verder nog op inwerken en mee aan de slag gaan. Leiderschap hierin is noodzaak. Zeker als je afzet tegen de “veeleisende” Z generatie die eraan komt. Die vraagt veel, dan zul je elke dag één stap eerder moeten zijn om die tevreden te houden.