Ga naar de inhoud

Leiderschap: Betrap iemand op iets goeds

Wanneer betrap je iemand op iets goeds? Het is natuurlijk een beetje raar gesteld. Alleen wel op de juiste manier ingezet. Als leider is het zaak mensen te betrappen op de goede dingen die ze doen. De ondersteuning te bieden om hetgeen al goed gaat nog beter te doen.

Ken Blanchard

In de Orka Award, lees ook de blog hierover De Orka Award, beschrijft Ken Blanchard over de kracht van beloning en positieve feedback.  De schrijver zelf is founder van het Ken Blanchard instituut dat gericht is op: “unleashes the power and potential in people and organizations for the greater good”.

Een positieve feedback

Alleen hoe geef je nu positieve feedback. Mijns inziens bestaat positieve feedback uit vier onderdelen:

  • Wat je waargenomen hebt: Ik zag dat je de data voor het project vandaag al aanleverde.feedback
  • Wat je er van vond: Dat maakte me heel blij.
  • Wat je als gevolg hiervan vindt: Nu kan ik eerder aan de slag en hebben nog meer tijd om alles een keer door te lopen, dat komt de kwaliteit en het resultaat ten goede.
  • Wat je in de toekomst wenst (aan te moedigen): Ik zou willen dat je elke project zo aanlevert. Dan gaan we samen het nog beter voor elkaar krijgen.

Hierin zie je dat je eigenlijk mensen op een zeer positieve manier betrapt op iets goeds.

Betrap iemand op iets goeds

Voor jezelf als leider is het de vraag hoeveel mensen je een compliment geeft, beloond voor wat ze goed doen of juist die introverte persoon even het hart onder de riem steekt. Haal het beste uit mensen door iemand op iets goeds te betrappen. Over iemands gebreken spreken is al makkelijk genoeg.

Zelf gebruik ik nogal eens de vragende methode als iemand mij iets goeds brengt: “Heeft iemand je vandaag al verteld dat je geweldig bent?”. Mensen moeten dan even lachen en als ze zeggen nee. Dan zeg je natuurlijk: “Je bent geweldig”. Doe het eens bij iemand die je niet kent. En wat gebeurde er!?