Ga naar de inhoud

Leiderschap: Feedback als voeding

Leiders snappen dat feedback als voeding dient. Voeding voor verbetering als het gaat om het corrigeren en aanpassen. Voeding als het gaat om ondersteuning en aanmoediging als mensen zaken goed doen. Goede leiders kennen die kracht.

Effectieve feedback

Feedback is effectief als het op een goede wijze gebracht wordt. Wat is dan goed? Daar kun je rekening mee houden als je er vanuit gaat dat een ieder op een andere manier open staat voor d4 feedback
feedback. Het D4 model van Insights Discovery geeft daarbij ondersteuning. In de vier stappen geef je effectieve feedback. Let wel als je dit vanuit jezelf (ik persoon) brengt. Zowel in positieve zin als in opbouwende zin.

De stappen zijn:

D1 – Data – Wat heb je waargenomen, feitelijke gegevens?
D2 – Dieper – Welk gevoel kreeg je ervan?
D3 – Dramatische – Hoe interpreteer je dit? Wat zouden de grootste gevolgen zijn?
D4 – Doen – Wat wil je dat er anders gaat? Wat is de gewenste actie in de toekomst?

Feedback als leider

Neem als leider tijd voor feedback. Beschrijf het, zorg voor een goede en gedegen voorbereiding. Je voornaamste rol ik mensen op koers houden en de juiste richting meegeven. Dat kan alleen met goede en gedegen feedback.

Naast feedback geven dien je ook open te staan voor feedback. Feedback die je zelf ook vraagt. Want reken maar dat mensen je die niet zo maar geven. Je bent immers de (charismatische) leider. Zoek naar feedback van mensen waarvan je weet dat ze je die ook zullen geven.