Meteen naar de inhoud

Leiderschap: je doel in een minuut

Een essentieel onderdeel van leiderschap is je doel bepalen. Zet je doel in een minuut. Veel leiders en ondernemers hebben de doelen wel bedacht alleen schrijven ze niet op. Het is als rijden zonder navigatiesysteem. Wanneer het doel in de navigatie invoert brengt deze je via een bepaalde weg erheen. Wanneer je het doel niet vast zet dan neem je nog wel eens een andere weg. En mogelijk de verkeerde afslag. Het doel vastleggen is essentieel.

Je doel in een minuut

Wanneer je een doel snel wenst te beschrijven dan helpt de WAVE-methode van Insights Discovery erg goed. Je gaat uit van alle onderdelen waar en goede doelstelling aan dient te voldoen. Natuurlijk naast het alom bekende SMART model. Toch is het ook zinvol om het vanuit de verschillende perspectieven en invalshoeken te zien.

  1. Waarom – Wat is de reden dat je het doel wenst Gwavete behalen.
  2. Actie – Welke acties zijn er nodig om het te behalen?
  3. Visualiseren – Hoe ziet het er uit als je het verbeeld? Welke beeltenis en verbeelding hoort erbij?
  4. Erbij halen – Welke hulp heb je nodig en kun je ter ondersteuning gebruiken?

En het resultaat: Je doel in een minuut beschreven.

Het voordeel verder van het G-WAVE model is dat je alle voorkeursstijlen ook behandeld. Met andere woorden als je als leider een voornamelijk rode voorkeur hebt, zorg je ervoor dat je ook vanuit het gele en groene perspectief het bekijkt.

Meer weten over Insights Discovery? Of over doelen stellen met de G-WAVE methode? Neem gerust contact op.