Ga naar de inhoud

Leiding is management – 60 van 90

Het management, de manager op een unit functioneert niet. Een mooi gegeven. Laatst hoorde ik dit weer. We hebben slechte mensen. Toch ben ik dan benieuwd wat “de leiding” doet om het management zo ver te krijgen? Wat leren ze de mensen of “de legeren” ze maar iets? Met “de legeren” bedoel ik dan niet delegeren, dus het doel duidelijk stellen en dan de verantwoordelijkheid overdragen. Ik bedoel dan meer zoals in het leger. Directief zonder nadenken en gewoon doen. Alleen vergeet men dan één ding. In het leger zijn de mores en hiërarchie duidelijk, anders dan in het reguliere bedrijfsleven. Daar willen we democratisch en mensgericht werken.

Leiding is management

Mensgericht werken is in mijn ogen alleen mogelijk als je weet wat het kennisniveau is, dan wel de wensen, kennis en kunde. Waar moet je iemand bij helpen, wat kun je delegeren en wat moet je nog gewoon voor doen en controleren. Vrij naar situationeel leiderschap / management. Afrekenen is hetgeen we eerder doen. We vergeten een duidelijk kader te stellen.

Met andere woorden als je management of je mensen het niet goed doen, wat doe jij dan? Waarschijnlijk ben je bezig met jezelf in plaats van met je belangrijkste ‘productie’ middel. Zeker in  deze tijd is het zaak dat je de aandacht geeft aan de mensen. Immers ze zijn sneller weg dan je denkt. Be je een leider of manager? Stel jezelf eens de drie prikkelende vragen:

  • Wie heb je vandaag geholpen om beter te worden?
  • Wat weet je dat elke medewerker in je omgeving echt nodig heeft?
  • Hoe kun je meer aandacht geven aan ze?

Met andere woorden stop het spreadsheet en resultaat management, maak tijd voor de aandacht voor het individu. Hoe? Begin maar eens met twee weken lang de bovenstaande vragen beantwoorden. Maak daar een analyse van en je hebt heldere mensgericht ondersteunende doelen. Doelen uiteindelijk zullen leiden tot meer productiviteit. Immers productiviteit ligt in de kracht van de mensen, in plaats van een saus die je eroverheen schenkt.

Wees de leider MET management.

Tot dag 59…….