Ga naar de inhoud

Leidt, weg met managers

“Een manager doet de dingen goed, een leider doet de goede dingen”, een duidelijke stelling en als je dit leest kun je je grote voorbeelden voorstellen. Leiders zijn dan ook mensen die een visie bepalen. Denk maar eens aan een kapitein die geen koers uitzet. Dat wordt een rotzooi. Inderdaad het schip blijft wel drijven maar waar gaat het heen. En wat gaan de manschappen op een gegeven moment denken. Duidelijke lijnen een goed beeld van het eind resultaat dat is noodzakelijk.

Het is tijd voor duidelijke stellingname en richting. Geen halve begrippen, een leider heeft aanhangers maar vooral ook veel sceptische toehoorders. Nu er weer een recessie aan drijgt te komen zie je de managers naar “krachtermen” grijpen als: pro-actief, meerwaarde, synergie, focus, en ga zo maar door. Als je daar nu mee komt waar heb je dan de afgelopen jaren zitten slapen? Nee, managers moeten weer aan het werk, de beste zullen bovenkomen. Maar vooral de leiders moeten die keuzes maken, kies voor leiderschap. Kies voor de mensen die het het minste met je eens zijn. Dat is een veel grotere uitdaging van kies voor gematigdheid, dat doet onze Nederlandse regering wel.

Wordt dat in dank afgenomen? Natuurlijk niet. Maar “nobody ever excused for success” of wel? Dus wil je succesvol zijn moet je de lijn kiezen, volgen en soms minder populair zijn.