Ga naar de inhoud

Levensvreugde terug in werk

Ja, ik betrap mezelf er ook wel op. Wat nemen we zaken serieus in deze tijd. Vanmorgen had ik het over de app nog met een samenwerkingspartner over de tijd voor corona en veranderingen in de structuur van samenwerken. De geintjes, het elkaar in de ogen kijken en gewoon snappen hoe het zit en vooral ook even de klap op de schouder (komt wel goed hoor schatje) momenten. 

Corona en levensvreugde

Als ik naar de corona tijd kijk dan zie je dat de levensvreugde binnen het werk afneemt. Waarom toch? Hoe dan? En wat kunnen we er aan doen? 

Beeldbuis filter
De beeldbuis, het computerscherm, werkt als een soort van filter. Het kanaliseert de grappen, persoonlijke momenten de echte interactie op één of andere manier. Het zorgt ervoor dat we taakgerichter en serieus worden. Het is natuurlijk ook lastig om voor elkaar koffie te halen aan twee kanten van het scherm. 

Daarnaast komt de gemiddelde grap een beetje over als de oudejaarsconference, je zet hem verplicht op, maar het geluid staat zacht. En het menig grap komt wel in de zaal aan, maar niet via de televisie. De connectie is verlopen door de beeldbuis.  

Levensvreugde in werk terug

Eigenlijk mis ik de CFO, chief fun officer, in de bedrijven. De clown, lolbroek, grapjurk of kwajongen. Hoe gaan we van de taak naar de verbinding? Hoe zorgen we ervoor dat iedereen aangehaakt blijft?  En het vooral leuk blijft vinden? 

Organiseer de “fun”
Het gaat te ver om een standup comedian in te huren. Maar wat als je onder de helft van de genodigde van een vergadering een bullshit bingo kaart uitdeelt en ineens iemand bingo roept. Zou wel lollig zijn. Mijn collega’s van het HetTrainingsbureau hebben er een e-book geschreven hierover. Wil je die ook ga naar “verbonden op afstand” en je kunt het gratis downloaden. Of als je zelf een goed idee hebt deel die, ze zijn altijd op zoek naar nieuwe vormen. 
 

Zelf levensvreugde brengen
Het belangrijkste dat je mee kunt nemen is jezelf. Met andere woorden hoe zorg je zelf elke dag dat het leuk blijft. “Als je het leven wilt vieren, hang dan zelf de slingers eerst op”. Zelf doe ik dat door het kattenkwaad in mezelf op te roepen. Ergens een streek bij iemand uithalen en kijken hoe dat werkt, nee, niet kwetsen. Een keer iemand zijn toetsenbord op chinees zetten of met valentijn je vrienden een anoniem kaartje sturen (hebben ze iets uit te leggen aan hun vriendin) blijf ik grappig vinden. 

En daarnaast ook genieten van de zaken die er wel goed gaan. We falen niet, wel leren.  

Zin in een mooi gesprek hierover? Laat maar weten, ik breng je wel aan het lachen.