Ga naar de inhoud

Netwerk is organisme je moet het wel voeden en koesteren

Iedereen spreekt over netwerken. Leuk maar wat is het eigenlijk? Een beeld: “een op een borrel rond rennende meneer in een net niet pak die kaartjes strooit”. Zou kunnen maar dat is net als koude acquisitie weinig effectief. Een geloof over netwerk is dat je het dient te voeden en koesteren.

Netwerk is organisme, je moet het wel voeden

Voeden betekent laten groeien. Dat doe je door allereerst zelf altijd open te staan voor nieuwe mensen, hulp te bieden. Mensen moeten bij je aan kunnen kloppen met vragen. Je stelt je netwerk open voor de ander en toont wat je in huis hebt. Dat kan alleen als je actief deelneemt, er zijn dus of zorgen dat je organisatie op andere wijze een bijdrage levert. Veel geven is veel terugkrijgen hoor je daarin wel. Dat klopt volledig. Ondersteuning van zakelijke netwerken als HotelloTOP  als Board of Inspiration, een eigen stichting voor het goede doel gekoppeld aan gastvrijheid of het lidmaatschap van Junior Chamber International. Allemaal zaken die tijd en energie kosten.

Heb ik er iets aan? Jazeker. Via HotelloTOP zijn we in contact gekomen met mensen die nu in onze organisatie werken of opdrachtgever zijn. De stichting brengt ons in contact met nieuwe relaties en versterkt de band met de huidige. En JCI, daar leerde ik de beste arbeidsrecht advocate, de accountant en vele andere leuke mensen kennen. Kortom door diverse netwerken, laten we zeggen “vriendenclubs”, dat klinkt leuker, te voeden krijg je zelf ontzettend veel terug.

Netwerk is organisme, je moet het koesteren

Koesteren doe je door het in waarde te schatten. Immers als je de koe leeg melkt en geen nieuw vers gras geeft en water dan droogt deze op. Over het leeg halen van je netwerk gaat het. Daarbij staan drie zaken van koesteren bovenaan.

Allereerst wederkerigheid. Wat geef je terug. Als je er iets uit wenst te halen moet je, zoals ook beschreven staat, veel geven. Denk dus in dat kader hoe kan ik de ander helpen.

Daarnaast doen wat je zegt en zeggen wat je doet. Dus bel iemand in je netwerk als je iemand aanbeveelt eerst even op. Maar daarnaast ook als jij aanbevolen wordt, maak die afspraak ook echt. Je moet betrouwbaar overkomen en dan…..zijn.

Als derde hetgeen je koestert behandel je met liefde. Met andere woorden houdt je aan de normen en waarden binne de groep.

Voeden en koesteren, betekent dus veel kansen voor het in stand houden van het organisme, je netwerkt groeit.