Ga naar de inhoud

Niets gemist?

“Heb je niets gemist?”, nadenkend en kijkend naar het zojuist als gast gebruikte buffet in het restaurant kon ik niets bedenken. Echt niets gemist, nee. De vlees producten bij de lunch zijn bij De Baak niet aan de orde. Buiten het feit dat het een goede gedachten is om een dag geen vlees te eten is er ook onderzoek naar gedaan. De eiwitten in vlees vragen zo veel energie dat je de beroemde “after lunch dip” krijgt. Zo is het ook dat er niet in elke zaal koffie staat, geen manden met energy repen, etc. Over nagedacht, water staat wel overal. In de algemene ruimtes staan koffie/thee machines, natuurlijk ook kleine hapjes zoals gedroogd fruit, noten en natuurlijk vers fruit uit het seizoen. Geen uitleg erbij, gewoon omdat het is. Ik heb het vlees als echte carnivoor niet gemist, de alternatieven waren namelijk top. En mis jij wel eens de energie repen of veel koffie? Als het er staat gaat het op!

Zo is het ook met personeel. Zij maken hun eigen rooster. Ze mogen zelf bepalen wanneer ze werken. Schrijven zich in en zorgen dat het geregeld wordt. Ruilen, doe maar lekker zelf. Gaaf! En dat gaat met min en meeruren helemaal goed. Geen extra verlof of ziekte doordat de kinderen vrij zijn. Nee, gewoon goed geregeld. En niemand mag meer dan 20 overuren aan het einde van het jaar hebben. Een goede doelstelling, immers in onze, zoals onze contactpersoon zegt, westerse maatschappij is meer dan 40 uur werken niet normaal. Kloppend, je kunt beter iemand anders inzetten die wel scherp is. Het is geen gemis, door de vrijheid zijn mensen zelfs meer gelegen ook andere taken in rustige periodes te doen. Dus eigenlijk door het niet hebben van bemoeienis van de manager krijg je veel meer kwaliteit en betrokkenheid terug. Missen? Dat zou ik niet doen.

Dezelfde dag kreeg ik een groot contrast. We waren gevraagd langs te komen bij een nieuw te heropenen hotel van een goede bekende. De eerste indruk: wat een zooitje. En ook dan kijk je verder hoor je het verhaal en gaat het leven. Hotel Soest is namelijk volledig voorzien van alle stroom, bekabeling en zaken die een hotel nodig heeft. De keuken kun je echt veel mensen mee van dienst zijn. De materialen en kamers in orde. Het ziet er alleen doordat er een tijd lang een asielzoekers centrum in gevestigd is niet uit. Kijk je er doorheen dan blijkt er veel potentie in te zitten, is de liggen goed en wordt dit een succesvol verhaal.

Met andere woorden ik heb op die dag alles gemist. Ik keek er niet doorheen. Oordeelde natuurlijk direct, want had ik inmiddels niet genoeg gezien van de gastvrijheid? Dus niet. Ik vraag me dus af: wat heb ik vandaag gemist? Wat heb ik niet ervaren, gezien, waargenomen? Want echte verdieping maakt echte fans. En een fan zijn van De Baak is een eer en een fan zijn van Hotel Soest ook. Beide binnen de eigen omgeving en wijze toppers. Beide en daar zit een mooie verbinding in een passie en goede filosofie. Daar houden ze zich aan, er zit een echt oprecht idee achter. Wat is jouw idee, passie en waar moet je doorheen kijken?