Ga naar de inhoud

Ondernemer of aannemer

Ben je een ondernemer of een aannemer? Wat is het verschil? Eigenlijk kwam ik erop doordat ik de laatste tijd wederom met veel ondernemers (of  aannemers) mag samenwerken. Service

De ondernemer

Laat ik beginnen met de verschillen. Wat is een ondernemer? Ondernemer ben je strikt genomen als je een eigen bedrijf hebt. Volgens de Dikke van Dale is een ondernemer iemand die iets onderneemt, die een ding van enig gewicht op zich neemt, aanvangt of begint. In economische zin een persoon die in een tak van handel of bedrijf zelfstandig, voor eigen rekening en risico, werkt. Ik kijk dan ook graag naar het engelse woord: Entrepeneur.

Een ondernemer ziet kansen, benut kansen en creëert waarde. En deze persoon is vooral naar buiten gericht. Gericht op de plek en de impact die in de samenleving gemaakt kan worden.

De aannemer

Dan de aannemer? Iemand die zaken aanneemt, klusjes krijgt, misschien zich wel zaken laten overkomen. Het mooie is dat er wel ondernemende aannemers zijn, alleen dan hebben we het over ondernemen in de bouw. Wanneer ik kijk naar het woord aannemer in het Engels dan komt naar voren: Contractor of Taker.

Daar heb ik dan wel direct een beeld bij. Mijn beeld is die van haler, naar binnen gericht, het eigen belang of snel reageert WIIFM. Wacht je dan niet te veel af? Geef je de markt niet te veel de schuld? Of ben je het gevolg van hetgeen er gebeurd versus waar je zelf invloed op zou kunnen hebben?

Ondernemen, een werkwoord

Ondernemen is werken, hard werken. Ondernemen begint bij het wakker worden en stopt als je gaat slapen. En mogelijk zelfs dan niet. In mijn beleving gaat het om brengen en naar buiten gericht zijn. Zonder dat je je daar voor op de borst hoeft te slaan. Je maakt (scherpe) keuzes.

Vraag jezelf als ondernemer geregeld drie dingen af:

  • Waarom ben je het bedrijf ooit begonnen? Wat was je ideaal en de reden dat je echt het verschil ermee wenste te maken?
  • Wanneer je opnieuw zou starten zou je het dan weer doen? Zo ja, lekker door gaan. Nee, stop dan direct of verander je plan.
  • Wat maakt het verschil wanneer het vandaag doet? Dus laat je leven door de goede dingen in plaats van door de dingen goed doen.

En ja een ondernemer is altijd verantwoordelijk, dus als je die verantwoordelijkheid heb doe er iets mee.