Ga naar de inhoud

Ondernemers wens? Ondernemers mens!

Een wens tot ondernemen? Wat is daar voor jou leuk aan? Wat wordt er verwacht van een ondernemer? Welke mens eigenschappen zijn daarbij handig en gewenst?

De wens tot ondernemen of anders je zelfstandig te vestigen is iets anders dan een droom hebben om te doen wat je leuk vindt. Er zijn veel mensen die hun droom achter na jagen en dan vluchten in het ondernemerschap. En of dat altijd slim is, is maar de vraag. Een aantal paradigma’s kom je namelijk tegen als je vanuit je droom werkt en dus ondernemerschap een middel is.

ZELFSTANDIG versus ONAFHANKELIJK

De keuze om zaken zelfstandig te doen komt vaak uit de drank naar onafhankelijkheid. Men wil niet meer voor een baas werken, is klaar met resultaat verplichtingen of wenst zelf de beslissingen te nemen. Maar zijn we wel zo onafhankelijk? Betekent zelfstandig zijn niet juist dat je rekening dient te houden met de markt, de buitenwereld, de klant en je omgeving? Vraagt zelfstandigheid niet van je dat je aanpast? In mijn idee is onafhankelijk niet het juiste begrip. Je bent omdat wij zijn. Zonder de andere om je heen kun je niets. Het vraagt dus van je dat je zelfstandig de afhankelijkheid opzoekt en tot een kans brengt.

IDEE versus RESULTAAT

Nog nooit heeft iemand met een idee alleen geld verdiend. Je dient het om te zetten naar een concept en vanuit daar naar een resultaat. Maak er een geheel van dat slim en doeltreffend is en iets oplevert. Beter nog, dat waarde toevoegt. Kortom blijf niet hangen in het operationele en het uitwerken. Zorg voor een dienst of product dat speciaal is. Meer informatie staat op I2C2R.

BEN HET PRODUCT versus MAAK EEN PRODUCT

Ben je het product dan moet je van zeer goede huizen komen om jezelf continu verbeterd te blijven verkopen. Een belangrijk punt is dan ook om een product of dienst in de markt te zetten. En het liefst een dienst waar men een abonnement op kan nemen. Dat zorgt voor continue omzet en structurele inkomsten. Anders dan jezelf ieder keer te moeten verkopen van project naar project. Daarnaast gaat in het iedere keer een project verkopen of hoppen van training naar training veel tijd in verkoop en relatiemanagement zitten. Wanneer je een goede dienst of product hebt kun je dit makkelijker vermenigvuldigen.

AFWACHTEN versus HERRIE MAKEN

Wacht niet af en roep als ondernemer ook niet dat je niet kunt verkopen, want dan heb je wel een wens maar niet de talenten als ondernemers mens. Dus wacht niet, maak herrie. En herrie doe je door heel simpel koppen koffie te drinken met mensen. Of anders nog geef een gratis workshop sessie over een onderwerp waar je goed in bent. Je maakt heel snel nieuwe contacten. Meer weten over hoe je nu echt resultaatgericht herrie maakt kan via The Art of Making Friends.

Kortom je kunt wel een ondernemers wens hebben, toets wel of je de wens niet op een andere manier kunt realiseren. Want een ondernemers wens zonder ondernemers mens betekent vaak een grote spanning en kan leiden tot een kwelling. En daar deed je het toch niet voor? Dat was toch niet het doel?