Ondernemerschap kun je (niet) leren!

Een dubbele stelling: ondernemerschap kun je (niet) leren! Immers de vraag komt of je ondernemerschap kunt leren? De Hogeschool Zuyd komt met een centrum voor ondernemerschap. Gericht op studenten en het beter benutten van de internationale kanten. Tijdens mijn studietijd waren er echter maar een paar ras ondernemers, zelfs een paar opportunisten, die er echt voor gegaan zijn. Zelf heb ik altijd gezegd: “liever een grote knecht dan kleine baas”. De reden dat ik daar van teruggekomen ben is dat ik grote mate met moeite van leiding had. Nog steeds overigens. Vrijheid (in ondernemerschap) is nog immer en belangrijk goed. Dat is dan ook de vraag of je als 20 jarige afgestudeerde met die vrijheid om kan gaan? Of je door vallen en opstaan ergens kunt komen? Ik ben er van overtuigd dat dit kan. De goede ondernemer echter die dit pad neemt wordt echter alleen groot als deze zichzelf de spiegel voor kan (blijven) houden. Zelfreflectie is dan de basis. In mijn beleving zijn dit de categorie geboren ondernemers. Die gaan ervoor.

 

De tweede categorie zijn de mensen die het ondernemerschap hebben geleerd. Is dat te leren, ik denk het niet, je hebt gewoon veel karakter eigenschappen zoals doorzettingsvermogen, verbeeldingsvermogen en ideevorming nodig. Wel kun je veel ervaring opdoen en er op latere leeftijd achter komen dat je iets meer wenst of het anders wilt. Dan heb je veel geleerd. Die leergang is noodzakelijkerwijs dan gekomen. Vaak zie je dat deze categorie de stap niet waagt daar het in een bepaalde comfort zone zit. De onzekerheid van de toekomst wint dan van de kans tot volledige vrijheid. Tja, de toetst over het doorzettingsvermogen groot genoeg is. Vaak is er wel een idee en mogelijk omgezet naar een basis concept. Maar het resultaat, de derde stap, blijft uit.

Zoals Otti (een inspirerend ondernemer) altijd in zijn presentaties altijd aangeeft zijn er drie essenties van ondernemen:

 • Doen – blijf niet hangen op de “waarom drempel”
 • Samenwerken – zoek de goeie mensen om je heen en deel. Dat zorgt voor substantiële groei
 • Creativiteit – denk dat je het bent en je ziet oplossingen. Verplaats je in de materie.
Kortom ondernemerschap is (niet) te leren! Je lef en daadkracht zijn bepalend. Heb je die wel dan kun je ver komen. Heb je die niet dan kun je alles willen leren, maar kom je er toch niet.
Een andere spreker en succesvol ondernemer Hennie van der Most heeft het altijd over drie soorten ondernemers:
 • Pioniers – de startende ondernemer.
 • Groeier – die begint met een klein bedrijf en maakt het (heel) groot.
 • Oppassers (de niet ondernemer) – degene die alles vanuit zekerheid wil doen en de status quo behoud.
Meer informatie is oom te vinden op:

 

Related posts

One thought on “Ondernemerschap kun je (niet) leren!

 1. De stap om ondernemer te worden is in mijn beleving niet te leren. Ondernemen betekent o.a. dat je niet weet wanneer het salaris binnenkomt. Heel simpel omdat je geen salaris krijgt, maar facturen stuurt en ervan uitgaat dat deze binnen een afzienbare tijd worden betaald. Het is dus omgaan met verschillende soorten van onzekerheid.

  Wat wel te leren is, is vallen en opstaan. Zoals bij mijzelf. Ondanks dat het nu prima gaat, vond ik de stap van een heerlijke goed voormekaar show bij een grote bank naar echt voor mezelf wel een acctie van ogen dicht en gaan.

  Zeker omdat ik binnen een maand mijn eerste grote les al had geleerd. Die les is: “Mensen doen niet altijd wat ze met je afspreken.” Ik dacht dat mijn eerste opdracht in kannen en kruiken was en toen kwam er toch nog een duiveltje uit het doosje. Het resultaat daarvan was geen opdracht. En toch heb ik geen enkel moment getwijfeld of het ondernemen de juiste keuze was.

  De eigenschap die je kunt ontwikkelen is durf en vertrouwen. Durf is niet iets dat je van de ene op de andere dag ontwikkelt. Ik ben er echter wel van overtuigd dat wanneer je ondernemende mensen in je omgeving opzoekt dit helpt om dit te ontwikkelen. Door samen net buiten de comfort zone projecten te doen. Zoals je kunt doen bij JCI. Je kunt daar (grote) events organiseren die ook altijd beginnen met een budget van 0 op de teller en een matig uitgedacht plan met vrijwilligers.

  Door te geloven in het goede resultaat en door te bijten op momenten dat het niet gaat, ervaar je iedere keer dat er toch een mooi resultaat wordt bereikt. Wanneer het niet lukt, dan komt er wel weer iemand met een goede actie.

  Althans dat is hoe ik het zie. Waar je mee omgaat word je mee besmet is wel een waarheid voor mij. Ik vind het super inspirerend om te ervaren hoe ondernemend mensen in mijn omgeving zijn en geloven in hun product. Zoals de kiespijn pro app. Een app waarop je kunt lezen over 60 veelvoorkomende tandproblemen. En is het een product waar behoefte aan is, ondanks dat dit initieel niet het gevoel bij veel mensen was.

  Kortom ik ben ervan overtuigd dat een goede omgeving je kan stimuleren om te leren vallen en helpt om weer op te staan. En dat dit misschien het extra duwtje lef geeft, maar lef en daadkracht is iets wel handig om te hebben. Mocht je alleen daadkracht hebben en lef ontbreekt, dan kun je ook voor de (externe) duw in het diepe methode kiezen en dan ga je vanzelf wel zwemmen…..

Leave a Comment