Het vlooiencircus als organisatievorm? Grappig om een deel van het werk van Charles Handy te lezen. Hij spreekt over een klaverblad organisatie, een klavertje drie wel te verstaan. Daarin heeft elke organisatie een kern van technici en managers, een schil van contractspecialisten en externe flexibele werkkrachten. En met name over het laatste wil ik het hebben. De laatste zijn de zelfstandige die aan een organisatie gelieerd zijn. Handy ziet grote organisaties als ‘olifanten’ en zelfstandigen als ‘vlooien’.
Het vlooiencircus
Grappig, want zo werken de zelfstandige van Het Trainingsbureau ook samen. Als vlooien. Eigenlijk zijn we dus een vlooiencircus, we bestaan wel, alleen zijn als geheel minder zichtbaar. De voordelen, zo stelt ook Handy, zijn:
- Vrijheid, nergens echt bij hoeven horen, de vraag is dan wat je thuis is?
- Passie gedreven, immers als je zelf je werk vorm geeft moet je wel zoeken naar wat je echt leuk vindt.
- Leren als uitdaging, immers je bent zelf verantwoordelijk voor je leerproces.
Alleen hoe houd je alle vlooien bij elkaar? Hoe zorg je ervoor dat het circus geen lege huls is? Juist dat zijn de vraagstukken die we als organisatie te beantwoorden hebben.
Organisatievorm: coöperatie.
De reden dat we gekozen hebben voor een coöperatie is enerzijds omdat het toetreden en het daadwerkelijk weer uittreden veel makkelijker is. We hebben er zelfs voor gekozen een soort van beperkt lidmaatschap aan toe te voegen. Nog meer vrijheid en geen verantwoordelijkheid. Anderzijds omdat we dit echt vinden passen bij de cultuur.
Daarbij vragen een aantal van de leden zich al een tijdje af of dit de juiste vorm is. En zo ook ik. Ik denk overigens dat dit wel passend is! De reden: het geeft de vlooien de ruimte om te springen en te gaan waar ze wensen. Waarbij ik wel tot de conclusie kom dat het vehicle de vrijheid geeft. Dus dat dit geen waarde op zichzelf is. We dienen wel ergens de verantwoordelijkheid te borgen. De eerste laag zal veel meer als de technici en de managers dienen te acteren. Allen natuurlijk in de eigen talenten (zoals in de vorige twee blogs geschreven).
Kortom, de komende tijd werk aan de winkel.
Tot dag 61……