Ga naar de inhoud

Paddestoelen groei

Heb je dat ook dat alle ideeën als paddestoelen uit de grond schieten? Je elke dag met meer kansen, verbeteringen, ideeën en markt groei wakker wordt en met nog meer gaat slapen? De kop en de staart lastig te zien is, dat hetgeen je doet wel gaaf is? Maar ook dat de ideeën als paddestoelen opkomen en daarna weer verschrompelen zonder ogenschijnlijke functie? Ik wel

Paddestoelen groei

Hoe kanaliseer je de groei? Want het is slimmer om elke dag 1% te groeien dan met horten en stoten te komen tot ongecontroleerde paddestoelen groei. Afgelopen week sprak ik dan ook met diverse mensen hierover. Een tweede uitdaging is namelijk dat je wel kansen ziet alleen ze niet omgezet krijgt naar resultaat. Dus hoe geef je richting aan de paddestoelen groei?  Paddestoelen

Eigenlijk zijn daarvoor drie zaken in mijn optiek. Ook de reden dat er continu ideeën werkelijkheid mogen worden. Op een rijtje:

  • Verantwoordelijkheid
  • Verbeter kracht
  • Verlangen

Verantwoordelijkheid

Laten we met verantwoordelijkheid beginnen. Het gaat om twee zaken. De verantwoordelijkheid aan iemand geven en de verantwoordelijkheid dragen. Kort gezegd je stelt iemand voor de taak en deze neemt de taak ook aan. Je zult zien dat het in een idee blijft hangen als je de doelen en taken niet goed verdeeld. Erger nog dat er helemaal niets gebeurd als niemand verantwoordelijk is.

Verbeter kracht

De kracht om te kunnen verbeteren ligt in mijn ogen in drie zaken. Allereerst veel fouten maken door gewoon te doen. Door te leren van je fouten kun je verbeteren. Stap voor stap. Dus jezelf afvragen wat je elke dat geleerd hebt. Waar je je kop uitgestoken hebt. Meer over fouten? De foutenfabriek. Hiervoor is ook een open leercultuur nodig.

Meten en zweten. Alle stappen die je met veel energie doet meten en stap voor stap de energie verlagen. Het dient je gemakkelijk af te gaan. Blijf aan de strategie hangen, alleen pas wel iedere keer de aanpak aan. Meet en ga er met volle kracht in. Het gaat daarbij om de energie die je gebruikt en het eigen doelgerichte gedrag dat je meeneemt.

Oplossend vermogen is daarbij een belangrijk item. De kansen blijven zien en de verbeter kracht daarin vinden geeft de sleutel tot vervolg stappen.

Verlangen

Eigenlijk is het derde deel de gedrag en emotionele component. Men en jijzelf dient het verlangen naar het eindresultaat hoog te houden. Je drijfveer, je waarom. De reden dat je aan het idee begonnen bent. Alleen dan kun je komen tot de continue energie en aandacht die het vraagt om kansen in resultaten om te zetten.

Met name in organisaties is het de sleutel om het verlangen hoog te houden. Dat doe je door mijlpalen te vieren en jezelf gezamenlijk te balen als je iets niet haalt.

Als we dit vergelijken met Paddestoelen groei dan is een goede bodem en kracht voldoende om te komen tot gewas.