Ga naar de inhoud

Regeren is vooruitzien – 72 van 90

Vooruitzien als ondernemer is lastig. Wat zijn de trends? Waar dien je rekening mee te houden? Zaak om je dagelijks op de hoogte te laten brengen en maandelijks te werken aan morgen. Eigenlijk zijn er twee zaken die fundamenteel gaan wijzigen en ze hebben ook met elkaar te maken. Werk en Robotisering.

Achteruitkijk spiegel

Een mooie spreuk is “als je altijd in je achteruitkijkspiegel kijkt zie je niet wat er aankomt”. Afgelopen periode heb ik een aantal bedrijven mogen spreken waar enerzijds de verandering in de markt ze overkomen is, dan wel bedrijven die er zeker niet klaar voor zijn. De reden: ze blijven achteruit kijken. Ze zijn niet bezig met morgen.

Lastig ook, want de tsunami van de dag houd ons bezig. De dagelijkse gang van zaken leidt af van het werk dat echt nodig is.

Vooruitzien

Hoe komen je dan aan de nieuwe kennis? Dan wel weet je wat er als ondernemer van je verwacht wordt?

  1. Maak ruimte;
  2. Haal externe kennis op;
  3. Zorg voor innovatiekracht;

Laten we de eerste erbij pakken. Zorg dat je tijd hebt om “aan” en niet “in” je bedrijf te werken. Veel ondernemers werken heel hard in het bedrijf. Ze vergeten echter aan het bedrijf te werken. Dus te bouwen aan de dingen die belangrijk zijn. Zelf vind ik dat je 10-20% aan het bedrijf dient te werken. En dat is nog te weinig, alleen je dient ook te werken in het bedrijf om daadwerkelijk geld te verdienen.

Externe kennis kun je op diverse manieren binnenhalen. Adviseurs met een bepaald specialisme. Bij Mise en Place is er een raad van vrienden. Bij HetTrainingsbureau wordt er gewerkt met gespecialiseerde leveranciers. Daarnaast haal ik zelf veel uit de krant en dan specifiek het FD en luister ik naar BNR. Beide leerzaam en beeldvormend voor het grotere geheel.

Innovatiekracht is er ook zo eentje. Hoe doe je dat? Twee simpele invullingen: klanten en eigen medewerkers. Beide kunnen jullie heel goed helpen. Je dient alleen wel tijd te maken.

Tot dag 71…..